Etiquetes

, , ,

La profunditat del coneixement d’una persona depèn de la qualitat de la seva ment, no de la informació que pugui tenir

Dr. Ian McWhinney

El passat 24 de desembre en Sergio Minué publicava una entrada al seu blog “El Gerente de Mediado” on reproduïa l’exposició de la Dra. Iona Heath a la conferència en honor al Dr. Ian McWhinney organitzada pel Departament de Medicina Familiar de la Schulich School of Medicine and Dentistry al Canadà. La conferència s’havia publicat uns dies abans al Canadian of Family Physician amb el títol de Quality of mind.

McWhinney (1926-2012) va ser un metge general britànic que després de treballar a l’Atenció Primària al seu país, es va traslladar al Canadà per organitzar el primer departament de medicina de família a Western Ontario. És reconegut com un dels fundadors de la medicina de família moderna al Canadà. Va ser un incansable defensor d’aquesta i de l’atenció centrada en el pacient. Va definir aquesta medicina familiar com una disciplina diferenciada, basada en el coneixement adquirit per la relació a llarg termini del professional mèdic amb els pacients i les seves famílies, la familiaritat amb les seves històries de vida i la confiança que els pacients dipositen en aquest professional al llarg del temps. Les seves aportacions les podem trobar al seu Llibre de text de medicina de família.

En aquesta intervenció, la Dra. Iona Heath anomena el Dr. McWhinney com un dels seus referents i en destaca la capacitat d’assenyalar certes contradiccions de la medicina de família i de com acabem posant-los  paraules en un procés de raonament lògic, que passa per qüestionar i interpretar, i a través del qual hi ha molt a aprendre. Iona Heath ens presenta amb el seu virtuós i ampli coneixement de la filosofia i l’art, cinc dialèctiques dins la pràctica de l’exercici del professional; teoria/pràctica, ciència/filosofia, mapa/territori, pensament/sentiment i responsabilitat/culpa. 

En aquests moments difícils per a la nostra professió, parar i pensar quina és la nostra veritable essència com a generalistes és un bon regal “per recuperar la subjectivitat embrutada de l’anècdota i tornar-la a designar com a història”. És per això que volem agrair a en Sergio Minué haver compartit la seva transcripció íntegra a través del seu blog.