Etiquetes

,

Comunicat conjunt de La Capçalera, Rebel·lió Atenció Primària i FoCAP

Els dies 24, 25 i 26 de gener els professionals sanitaris, junt amb el sector de l’educació i amb el suport de moviments socials, han omplert els carrers de Barcelona durant les jornades de vaga. L’objectiu, millorar les condicions laborals, l’assistència a usuaris i defensar el sistema públic de salut.

Les mobilitzacions han estat un èxit rotund, fent palès el rebuig dels professionals a les polítiques públiques que progressivament han anat minvant el sistema públic.

L’atenció primària és un dels sectors que més estan patint la crisi del sistema. Els pressupostos destinats a l’atenció primària disten del 25% que reclamen diferents agents socials i organitzacions internacionals. Les polítiques de contractació són precàries i no garanteixen la longitudinalitat i una gran part de la despesa del Departament de Salut va a parar a mans privades.

La sanitat està al límit i les treballadores estem cansades. La fugida de personal sanitari cada cop és més evident: falten mans. La sobrecàrrega assistencial, el poc temps per consulta, les llistes d’espera, la manca de longitudinalitat i la temporalitat dels contractes són condicions que, cada cop més, posen en perill la capacitat de donar un bon servei a les ciutadanes i ciutadans que també en pateixen les conseqüències.

Volem una atenció primària que sigui la base del sistema, lliure de concerts i privatitzacions, que garanteixi una atenció en condicions per a poder seguir tenint cura de les persones i les comunitats.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona assenyalava a l’última Enquesta de Salut 2021 un augment rècord de contractació de mútues privades a la ciutat de Barcelona, amb una doble cobertura dels barcelonins superior al 40%. Aquesta dada és simptomàtica dels atacs deliverats que ha anat sofrint el sistema públic.


És per això que ens volem dirigir a la ciutadania: és l’hora de que ens mobilitzem tots plegats. El sistema públic de salut representa un dels fonaments de l’estat del benestar, de preservar-lo en depèn la salut de la nostra població. La deriva de privatitzacions i retallades de l’estat del benestar ens empenyen cap a models sanitaris privats on la prioritat és el lucre per sobre de la salut. Sabem que aquests sistemes son un fracàs en termes de salut i que a més a més suposen un augment de la despesa sanitària. No podem permetre que es malmeti més allò públic, és la hora de fer-hi front.
Així doncs, volem animar a tothom a omplir els carrers de nou aquest dissabte 28 de gener participant de la manifestació convocada a les 11h a Plaça Sant Jaume.

És l’hora de la ciutadania: mobilitza’t per la sanitat pública!