Etiquetes

, ,

ACOMPANYA’NS A L’ACTE DEL DIA 19

Un any després de la vaga que va portar als carrers milers de professionals de l’atenció primària de Catalunya, passem comptes de les mesures que les nostres entitats van reclamar aquells dies per capgirar la situació d’una atenció primària que agonitza pel menyspreu polític i pressupostari del nostre govern.

Del dodecàleg de mesures que ens va dur a secundar amb força aquells 5 dies d’aturada de tots els professionals de l’atenció primària, i que va comptar amb la comprensió i el suport d’una bona part de la ciutadania, només una petita part s’ha posat en pràctica i de manera desigual en el territori. (Veure annex)

Un any després, les llistes d’espera per visitar-se amb la professional de referència han augmentat de manera intolerable; respecte l’any 2010 ha disminuït el nombre de professionals contractats a l’atenció primària, mentre que el de l’atenció hospitalària segueix augmentant; el malestar professional continua i les joves professionals segueixen sense expectatives reals de poder treballar en unes condicions dignes i estimulants.

La solució és molt més complexa que limitar el nombre de visites al dia. Es requereix d’accions a molts nivells i decisions polítiques decidides i valentes que no s’estan duent a terme. Aquestes decisions i accions han de començar necessàriament per l’augment del pressupost sanitari dedicat als equips d’atenció primària i pel desenvolupament de totes les seves competències dins del sistema.

No permetrem que l’atenció primària, que tant les persones com la societat necessiten, segueixi deteriorant-se. Exigim el 25% del pressupost del Departament de Salut, que aquestes setmanes s’està elaborant pel Govern, per als Equips d’Atenció Primària i, si les paraules dels polítics sobre la centralitat de l’atenció primària en el sistema sanitari no es tradueixen en fets, ens emplacem a dur a terme noves accions.