Etiquetes

, , ,

Les entitats i ciutadans de Madrid segueixen manifestant-se en defensa de la sanitat pública. Els tribunals han paralitzat cautelarment els plans del govern regional de privatitzar 6 hospitals i 26 centres de salut.  És el resultat de les denúncies fetes per l’Asociación de facultativos especialistas de Madrid (AFEM) i les grans mobilitzacions de professionals i ciutadans que es van fer durant mesos. La comunitat sanitària i la ciutadania es van unir per expressar el seu rebuig als plans privatitzadors i han obtingut el seu fruit.

A Catalunya no s’han plantejat mai mesures tant brusques com a Madrid, però el procés de privatització progressa adequadament segons els plans del govern, la conselleria i les gran empreses sanitàries privades.  A casa nostra ja hi ha una gran part dels serveis sanitaris en mans privades. El pressupost del CatSalut que va a parar a concerts amb empreses amb afany de lucre va augmentant any rera any i disminueix correlativament el dedicat a l’Institut Català de la Salut i altres entitats públiques. Dia sí dia no llegim notícies a la premsa que expliquen el continu trasvassament de serveis i recursos del sector públic cap el privat. L’última ha estat l’ordre de tancament de 74 llits i la pèrdua de 17 milons de l’Hospital Clínic. L’activitat assistencial corresponent passarà a l’Hospital del Sagrat Cor, propietat de IDC, fins fa poc Capio.

La manera catalana de privatitzar és més sibil.lina. Va transformant mica a mica el sistema, sense presses i sense pauses i va penetrant a la societat una nova naturalesa del sistema sanitari: ni públic ni privat, sinó tot el contrari. De manera que el ciutadà ja no sap ben bé qui li dona atenció i els professionals per a qui treballem. El desori sanitari, però també el cultural,  és brutal. Els pacients que esperen ser intervinguts en un hospital públic els citen en un hospital privat; als serveis d’urgències d’hospitals de la xarxa pública pregunten als pacients si tenen mútua o no i en funció de la resposta reben un servei o altre; als hospitals tanquen plantes per als pacients del servei públic de salut però les obren per a pacients de les mútues; i podríem afegir un llarg etzètera.

Per quan una marea blanca a Catalunya?