Etiquetes

, , ,

“Malestar emocional: manual práctico para una respuesta en atención primaria”, un llibre elaborat per José Salazar (psiquiatra) i Ermengol Sempere (metge de família), ens ofereix a través de vuit capítols una sèrie d’habilitats amb exemples pràctics per a l’abordatge i millora dels anomenats malestars de la vida. A banda de les eines orientatives per als professionals es complementa amb dos objectius interessants i necessaris com són evitar el sobrediagnòstic i reduir la medicalització d’aquestes respostes legítimes, adaptatives.

El considerem un document d’interès perquè a les nostres consultes som testimonis de la complexitat de la vida i perquè com a professionals hem de valorar també en aquests pacients si la intervenció (a través de la paraula, amb proves complementàries, fàrmacs, derivacions …) pot ser beneficiosa o causar iatrogènia.

Aquesta i altres propostes d’abordatge anteriorment descrites, com la indicació de no-tractament, ens aproximen com professionals sanitaris a un problema complex i multifactorial, en la qual algunes de les millores han de tenir cabuda en un canvi de les actuals polítiques socioeconòmiques.