Etiquetes

, , , , , ,

Qui som les Treballadores Socials Sanitàries (TSS) de l’Atenció Primària de Salut?

Som graduades en Treball Social. Un Grau universitari, que ofereix una formació amb una perspectiva teòrica i pràctica amb l’objectiu de desenvolupar un conjunt d’eines analítiques, relacionals i d’intervenció sobre els problemes socials i psicosocials que afecten els processos de salut-malaltia, i per millorar el benestar de les persones, grups i comunitats. Treballem dins l’àmbit de la salut, amb una experiència i una formació específica dins d’aquest àmbit.

Què aportem a l’Atenció Primària de Salut?

Les TSS incidim de manera eficient en l’abordatge dels casos individuals i familiars, establint un pla de treball compartit i integral, amb el conjunt de professionals de l’Atenció Primària (metgesses, infermeres, psicòlogues…), aportant la visió social i psicosocial al diagnòstic sanitari. A més, som les professionals que establim la coordinació vertical i horitzontal amb la resta de professionals de la xarxa de serveis socials i sanitaris, millorant el contínuum assistencial, i som imprescindibles dins els equips de salut per un bon abordatge en el futur model d’integració social i sanitària.

La nostra missió com a TSS és treballar per la integració dels aspectes socials al diagnòstic de salut i per l’abordatge dels problemes socials/psicosocials que poden incidir i/o interrompre el procés d’atenció a la salut:

  • Les necessitats socials-psicosocials que causen malestar en les persones i que interactuen en una situació de salut/malaltia. 
  • El risc social que dificulta/distorsiona la recuperació de la salut i el benestar.  
  • Les desigualtats socials en salut, especialment en col·lectius vulnerables i fràgils.

Com ho fem?

Tenim una metodologia de treball pròpia basada en el Diagnòstic Social Sanitari (DSS), un judici professional format a partir de l’estudi i avaluació dels diferents àmbits que impacten dins d’una situació social determinada, i que constituirà el fonament de la nostra posterior intervenció.

Per realitzar el DSS tindrem en compte diferents variables personals: capacitats, habilitats, resiliències,… i variables de l’entorn: suports formals, informals… Però com a especialistes dins l’àmbit de la salut és molt important el coneixement que tinguem de la malaltia, el seu curs, la seva evolució i de com aquesta pot influir o desestabilitzar la vida de les persones que la pateixen.

El DSS ens permetrà tenir una fotografia, una instantània, de la situació de la persona en un moment determinat i amb la participació d’aquesta, haurem d’establir un pla de treball.

En el DSS poden influir diferents models teòrics (sistèmic, ecològic, centrat en la tasca, conductista….) i s’utilitzaran les tècniques necessàries (entrevista, observació activa, escales de valoració, coordinació, visita a domicili…) per dur-lo a terme.

Finalment en el diagnòstic constarà el Pla Individual d’Atenció Social, on es recollirà el “pronòstic” social sanitari així com els serveis de Treball Social Sanitari que puguem oferir (recursos, mediació familiar, intervenció grupal, treball individual, derivacions, etc…).

I tot això des de quan ho fem a l’Atenció Primària de Salut?

La Conferència Internacional sobre l’Atenció Primària de Salut l’any 1978 amb la declaració d’Alma Ata va ser un moment clau ja que s’incorpora el component social al concepte de salut.

Però a Catalunya, és amb la Reforma d’Atenció Primària (Decret. DOGC 84/85 del 21 de març) quan definitivament s’incorporen les professionals de Treball Social a la xarxa de les noves Àrees Bàsiques de Salut. I no és fins al 1990  (Ordre de 6 de maig, d’aprovació del Reglament marc de funcionament dels equips d’atenció primària), que les tasques i responsabilitats d’aquestes professionals no quedarien descrites.

On som i on volem anar?

Actualment podem dir que les TSS portem 40 anys treballant dins dels equips d’atenció primària de salut. Tot i ser un col·lectiu minoritari dins d’aquest àmbit, som una figura acceptada i reconeguda dins dels equips. A nivell institucional, però, aquest reconeixement sovint no és el que desitjaríem…

Arran de la publicació del 3er acord del Institut Català de la  Salut (ICS), on treballem la majoria de TSS d’Atenció Primària de Salut, ens vam unir prop de 400 TSS de Catalunya sota les següents reivindicacions laborals, que considerem bàsiques per poder seguir treballant amb dignitat:

  • Adequació de la plantilla de Treballadores Socials Sanitàries: 

Cobertura de treball social sanitari a tots els EAP’s de Catalunya acabant així amb les greus diferències territorials que generen desigualtat i aportant justícia social per als ciutadans del nostre país.  El fet de què hi hagi centres d’atenció primària que no tinguin presència de TSS és un greuge per la població i suposa una greu iniquitat, a banda d’un incompliment normatiu de la configuració dels Equips d’Atenció Primària.

Condicions laborals dignes que incloguin una adequada dimensió del treball, tenint en compte la població assignada, atesa, la complexitat de la població i el territori i altres variables.

  • Incorporació de Treballadores Socials Sanitàries als serveis especialitzats com poden ser ASSIR, UBP, Equips de pediatria, Unitats trànsit: En els darrers anys s’ han incorporat alguns professionals del treball social a aquests serveis però la seva implementació és molt desigual al territori, essent pràcticament inexistent a la immensa majoria dels serveis. L’experiència demostra que als equips on hi ha TSS,  millora la detecció i l’abordatge dels casos.
  • Reconeixement com a  professionals sanitàries. Com a Treballadores Socials Sanitàries som especialistes en l’àmbit de la Salut, amb formació especialitzada que ho acredita per la via de formació post-graduada i màsters, formació continua i amb una experiència contrastada de més de 40 anys treballant a l’Atenció Primària.

Cal reclamar als òrgans competents estatals el reconeixement com a professió sanitària titulada i reglada.

  • Una estructura amb poder de decisió i capacitat de treball:  Cal reforçar l’estructura de l’Àrea de Treball Social de l’ICS. Malgrat hi ha una estructura existent des de 2006 (després d’una intensa negociació amb la gerència) i es disposa de la figura de coordinació a nivell de Catalunya i de referents territorials, la dedicació i reconeixement d’ aquestes professionals és molt  desigual.

És precís disposar d’una oficina tècnica de treball social sanitari, que depengui de la gerència i no de la direcció de cures, amb recursos per poder actualitzar la cartera de serveis del treball social sanitari. Necessitem una estructura organitzativa  amb representació als comitès directius, per poder incloure la dimensió social a la presa de decisions.  Les nostres referents territorials han de disposar de temps de dedicació per igual a tots els territoris perquè puguin desenvolupar amb unes condicions laborals mínimes la  tasca de coordinació  i representació dins la institució.

  • Millora dels processos preventius, de promoció de la salut i de reconeixement de les TSS en l’àmbit grupal i comunitari: El procés d’atenció comunitària i grupal és part de la pràctica habitual del treball social sanitari per incidir de forma eficient en la prevenció i promoció dels processos de salut.  La perspectiva intersectorial de les TSS és indispensable en els projectes de salut grupal i comunitària, però necessitem espais dins de la nostra jornada laboral per a poder-los desenvolupar.
  • Reconeixement retributiu: De la mateixa manera que d’altres categories, ens hem vist afectades pel 3er acord de l’ICS. Reivindiquem un increment salarial proporcional i equitatiu per a totes les categories professionals, així com el reconeixement retributiu de la nostra categoria professional A1, ja que també som graduades universitàries.
  • Donar valor a la nostra tasca, i diferenciar-la de la que fan les treballadores socials dels serveis socials bàsics, en la creació de l’AGAISS (Agència d’Atenció Integrada Social i sanitària): Les Treballadores socials sanitàries i les treballadores socials dels serveis bàsics ens complementem i les dues figures professionals són imprescindibles dins la xarxa de provisió de serveis públics, per integrar la mirada dels dos àmbits (sanitari i social) que interactuen per donar un millor servei a les persones.

Totes fem equip, totes som primària!

S. Foix

Treballadora Social Sanitària de l’ICS

Treballadores Socials Sanitàries en lluita