Etiquetes

, , ,

Publiquem la carta que ens han dirigit uns companys i companyes denunciant la reducció d’hores del contracte de les mediadores culturals dels seus centres.

Les barreres culturals i lingüístiques a l’atenció primària suposen una limitació important de l’accessibilitat a serveis sanitaris bàsics i essencials per a l’atenció a la salut. No es tracta tant d’un tema de pressupost, perquè el cost de les hores de treball que es redueixen és baix. Es tracta d’un tema de sensibilitat i voluntat de garantir l’atenció a col·lectius amb necessitats relacionades amb la seva situació de fragilitat i exclusió. No volem que pateixin una exclusió més en els nostres centres.

En alguns barris de Barcelona hi viuen entre un 35 i un 60% de ciutadans nouvinguts que no dominen el nostre idioma. Barris amb alts nivells de fragilitat, malaltia i pobresa. Des de fa anys alguns Centres d’Atenció Primàra que atenen aquesta població disposen de mediadores culturals que ajuden els professionals sanitaris, mitjançant la traducció i la interpretació, a donar una atenció digna i correcta a aquests milers de persones. Ara fa 3 mesos l´Institut Català de la Salut (ICS) va reduir, en contra de l’opinió de professionals i usuaris, les hores contractades de les mediadores culturals dels CAPs  Raval Sud, Raval Nord i Besòs de Barcelona.

Davant aquesta decisió alguns metges i infermeres dels equips afectats vam reunir-nos amb la Gerència Territorial de l’ICS de Barcelona per demanar que la mesura fos revertida i evitar així més dany a la població. Els arguments per justificar la mesura van ser únicament econòmics i, en cap cas, de millora de l’atenció. Se’ns va demanar un temps per poder revalorar la mesura però han passat els mesos i la situació segueix igual.

És per això que com a professionals de l’atenció primària i com a defensors d’uns serveis públics de salut dignes, de qualitat i equitatius hem decidit fer visible el problema i demanem novament revalorar quin tipus d´accessibilitat i cura volem als nostres CAPs.

Antonia Raya Infermera CAP Raval Nord

Thaïs Clusa Metgessa CAP Raval Sud

Manel Anoro metge CAP Besòs