Etiquetes

, ,

Compartim amb vosaltres la carta que ens han fet arribar un col·lectiu d’infermeres d’Atenció Primària afectades per la convocatòria d’oposicions de l’ICS del 2018 per tal de visibilitzar la situació d’injustícia i menyspreu que estan patint i donar suport a les seves reivindicacions.

Esperem que l’ICS sàpiga trobar una solució a aquesta situació contrària als valors que diu defensar i tractar amb respecte aquestes professionals, escoltant-les i dialogant, cosa que fins ara algunes gerències territorials no han fet.

Benvolguts/des,

Som un grup d’infermeres treballadores dels centres d’atenció primària d’arreu del territori. Després dels esdeveniments dels últims dies volem manifestar el que està passant i la nostra situació.

Som un col·lectiu format per infermers i infermeres que fa anys que ens dediquem i estimem l’atenció primària. Tenim formació específica i reglada en l’atenció primària. Moltes de nosaltres som especialistes en infermeria familiar i comunitària i d’altres tenim postgrau o màster en atenció primària.

Fa anys que treballem en aquest àmbit i, com hem dit anteriorment, estem formades i tenim una experiència incalculable. Actualment estem veient com els esforços, temps i formació que hem dedicat a la nostra professió no són valorats per la nostra empresa.

Us fem arribar aquest escrit perquè ens trobem en la següent situació. En la última convocatòria d’oposicions de l’ICS DSI lliure 2018, es va realitzar: “convocatòria específica per proveir places bàsiques de la categoria de diplomat/ada sanitari/ària en infermeria (subgrup A2)”.

Des de fa anys que s’està lluitant per a promoure i donar prestigi a les especialitats d’infermeria (està essent un camí llarg i dur d’aconseguir). En aquell any 2018 socialment l’especialitat estava menys evolucionada que en l’actualitat, i en el moment que va sortir aquesta convocatòria no ens va sobtar de la mateixa manera que ho pot fer ara.

Després d’avançar en aquest procés, hem obtingut plaça estatutària. Com aquestes places eren generalistes (barrejant hospital i primària) ens hem trobat amb l’inconvenient que molta gent formada en atenció primària només hem pogut optar a una plaça hospitalària, donat que hi ha hagut un traspàs de professionals d’hospitalària a primària.

Avui dia la situació de les especialitats és diferent:

  • En l’especialitat d’Atenció Primària s’ha resolt la via excepcional (es van presentar les sol·licituds el 2009 i la resolució ha arribat entre 2022 i 2023).
  • El govern ha augmentat les places per IIR (aquest any 1953 places, el major nombre de places de la història), per tal d’augmentar el nombre de professionals amb especialitat.

Per altra banda, creiem que aquesta resolució de la DSI lliure 2018, a part de l’impacte que ens pot ocasionar individualment a cadascú de nosaltres, també tindrà un impacte en la població en forma de pèrdua:

  • Pèrdua d’integrants de projectes comunitaris engegats.
  • Pèrdua de la qualitat assistencial que dona l’especialització en la nostra àrea assistencial, amb el que això suposa:
    • Pèrdua de seguretat del pacient.
    • Pèrdua de la continuïtat assistencial (perdre a la seva infermera de confiança i referència amb la qual han estat vinculats tants anys).
  • Trencament de la longitudinalitat assistencial, aquesta que ha demostrat reduir la mortalitat i la morbiditat a la qual tothom li dona tanta importància.

Finalment i no menys important, aquesta decisió és en contra de la nostra voluntat. A més, en tot aquest procés ens sentim enganyades i menystingudes.

La poca transparència en tot el procés (fins el dia de l’elecció definitiva de plaça no vam saber quantes places eren destinades a l’atenció primària i quantes per l’atenció hospitalària, així com tampoc en coneixia quina distribució de places hi havia en cada SAP de les diferents gerències).

Ens hem unit per intentar buscar una solució sense deixar cap servei descobert, intentant distribuir els professionals on siguin més eficients i buscar un diàleg entre totes les parts implicades per trobar sortida a una situació difícil maneig.

És per tot el més amunt expressat que us demanem el vostre suport. Ens agradaria saber el vostre punt de vista sobre la situació actual.

Atentament,

Grup d’infermeres afectades per les oposicions DSI 2018 que ens veiem obligades a passar d’AP a hospital.