És un fet que un nombre significatiu de metges/metgesses abandonen la pràctica de l’atenció primària per anar a treballar a altres dispositius. Alguns ni tan sols s’hi incorporen a l’acabar la residència. El fenomen s’observa en alguns països.

Per entendre què porta a abandonar el generalisme, es va dur a terme un estudi a Canadà, publicat al British Journal of General Practice el mes d’abril del 2022, titulat: Resident and early-career family physicians’ focused practice choices in Canada: a qualitative study. El seu objectiu és analitzar els factors que contribueixen a l’elecció dels residents i joves metges/ses de família d’una pràctica professional focalitzada.

Es van identificar tres temes clau: autopreservació dins de l’estructura actual del sistema sanitari; suport dels companys; i experiències formatives a la facultat de medicina i/o residència. Els temes menors inclouen: l’alineació de la pràctica amb les habilitats, els valors personals o la capacitat per obtenir satisfacció professional; experiències personals viscudes; i tenir moltes oportunitats atractives per a la pràctica focalitzada.

La pràctica generalista no està «de moda», ni sempre és valorada, ni s’ensenya a les facultats, perquè els seus valors són contraculturals en una societat i una sanitat neoliberals. Us convidem a llegir l’article pel seu interès i pel molt probable paral·lelisme amb el que està passant a casa nostra.