Etiquetes

, ,

En els propers dies es farà pública una proposta conjunta del FoCAP i el Departament de Salut en col·laboració amb la Societat Catalana de Mediació en Salut titulada Millorem la salut de les persones tenint cura de l’atenció primària, la primera fase del qual tindrà lloc durant el mes de juny. Volem explicar com ha nascut i per quins motius.

A la primavera del 2021, quan ja portàvem més d’un any de pandèmia, des del FoCAP vam pensar que calia fer alguna cosa davant el patiment existent entre les professionals d’atenció primària, un patiment que ve de lluny però que arran de la crisi de la COVID ha crescut. En aquell moment les professionals vivíem una gran sobrecàrrega amb agendes telefòniques interminables i la por a treure filtres a la consulta presencial. Ens preocupava també la pèrdua dels valors essencials de l’AP que percebíem. La manera com es va fer front a la pandèmia des de les institucions i com es va comunicar (o no comunicar) a la població la feina que s’estava fent a l’atenció primària van ser motiu de desassossec per a les professionals. Tot plegat va agreujar el patiment de les professionals i també el de la població, perquè l’un va unit a l’altre. A hores d’ara, aquest malestar segueix present perquè seguim passant-ho malament. Les condicions són adverses i la feina molta i massa sovint poc valorada. Però la població necessita l’atenció primària i els beneficis que dona a la salut i també a la sostenibilitat del sistema. I les professionals ens mereixem una oportunitat per a poder aturar-nos i recarregar energies.

És per això que ens vam plantejar una intervenció amb l’objectiu de reparar el dany de les professionals i que aquest procés sorgís i es fes entre les mateixes professionals. Amb aquesta idea vam posar-nos en contacte amb la Societat Catalana de Mediació en Salut, que té experiència en aquest tipus d’accions, i ens van proposar una metodologia per a què les professionals entre elles poguessin elaborar el malestar tot compartint experiències, idees i punts de vista. Aquest procés pretén moure les professionals i facilitar canvis que les duguin més enllà del patiment i puguin recuperar capacitat d’acció i sentiment de poder fer coses i decidir estratègies per a millorar la seva feina i l’atenció a la població. 

La proposta de la Societat Catalana de Mediació en Salut era i és ambiciosa en quant al nombre de professionals perquè els objectius que els vam marcar des del FoCAP eren també ambiciosos. Estem parlant d’una proposta que vol mobilitzar fins a 800 persones, la gran majoria professionals però també ciutadania. 

Davant de la magnitud del projecte vam pensar que calia buscar la col·laboració d’algú que tingués la capacitat de fer-ho i ens vam posar en contacte amb el Departament de Salut, concretament amb la  Directora General de Planificació en Salut Aina Plaza i el Director Estratègic d’Atenció Primària Rafa Ruiz. Des del primer moment van mostrar interès i es van oferir no només a assumir les despeses del projecte sinó a ser-ne part activa i a impulsar-lo conjuntament amb el FOCAP. El seu compromís és el de fer públic al final del procés l’informe que elabori la Societat Catalana de Mediació en Salut i portar-lo al Conseller i al Consell Assessor d’Atenció Primària per a tenir-lo en compte de cara a les accions que es facin. 

El projecte compta també amb el suport i la col·laboració de la CAMFIC, l’AIFICC, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el Consell dels Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, el Col·legi de Treball Social, l’Institut Català de la Salut, la Unió Catalana d’Hospitals i el Consorci Sanitari i Social de Catalunya. Per part de la ciutadania, hi participen la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona i el Consell Consultiu de pacients de Catalunya.

Sabem que aquesta col·laboració pot ser sorprenent i que moltes professionals poden rebre amb escepticisme les propostes que vinguin de les institucions. Pensem que tant la població com les professionals de l’atenció primària necessitem una oportunitat per a parar i agafar forces per a treballar amb gaudi per una atenció primària conscient de les seves fortaleses i dels seus reptes. També sabem que l’administració és la responsable de l’organització dels serveis sanitaris i cal treballar plegades. Per això hem buscat la seva col·laboració i el suport d’entitats professionals i ciutadanes. Esperem que si rebeu la invitació a participar a les jornades hi assistiu, serà un espai de cura que volem que sigui reparador.