Etiquetes

, , , ,

El passat dijous 5 de maig vam donar el tret de sortida a la campanya «25% Atenció Primària». Les entitats organitzadores de la campanya (Amnistia Internacional Catalunya, FoCAP, Marea Blanca, Medicus Mundi Mediterrània i Rebel·lió Atenció Primària) ens vam manifestar davant del Parlament de Catalunya per reivindicar la importància de l’atenció primària i la necessitat de dotar-la de recursos suficients.

Per què reclamem?

L’atenció primària és la porta d’accés al dret a salut, l’OMS assegura que pot satisfer el 70% de les necessitats sanitàries de les persones al llarg de la seva vida i és fonamental per a prevenir i promoure la salut, ja que permet realitzar diagnòstics de manera precoç i detectar problemes de salut abans que s’agreugin.

Tot i això, seguim amb una atenció primària infradotada amb professionals exhausts i amb una falta de recursos endèmica després d’anys de mesures d’austeritat. El resultat són llargues llistes d’espera, tancament de centres sanitaris, abandonament laboral dels professionals, retards en els diagnòstics…

L’OMS i Relators de NNUU recomanen destinar el 25% del pressupost sanitari a l’atenció primària per tal de cobrir les necessitats de salut de la ciutadania. Tanmateix el Govern de Catalunya desatén aquestes recomanacions i als pressupostos actuals només ha previst destinar un 17% del pressupost sanitari per a l’atenció primària, sense desglossar les partides incloses en aquest pressupost.

Què demanem?

L’objectiu principal de la campanya és que a la Llei de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya 2023, el 25% del pressupost de sanitat es destini a l’atenció primària i que ho faci amb transparència, detallant quines són les partides que s’hi inclouen i segons quin criteri.

Pretenem aglutinar el major nombre d’entitats, professionals de la salut i particulars que vulguin defensar l’atenció primària i fer pressió a les autoritats i institucions catalanes perquè la importància de l’atenció primària es reconegui a través de l’augment de recursos materials i professionals.

La pandèmia ha de servir com a punt d’inflexió per repensar el sistema sanitari públic i enfortir l’accés al dret a la salut. Són moltes les dificultats i els reptes socials i econòmics a conseqüència de la pandèmia, però la millor sortida d’aquesta crisi és la protecció i el respecte dels drets humans de forma indivisible i universal. L’enfortiment de l’atenció primària és essencial per garantir el dret a la salut i la resistència del sistema sanitari davant les noves necessitats i amenaces.

Com ho estem fent?

La nostra primera acció ha estat demanar a les diputades i diputats de la Comissió de Salut que facin tot el necessari perquè durant les negociacions del pressupost 2023 s’asseguri, com a mínim, un 25% del pressupost en salut a l’atenció primària, mostrant el seu suport i reconeixent el seu valor.

La campanya va començar el dia 5 de maig, però s’allargarà tot l’any, fins a l’aprovació dels pròxims pressupostos de la Generalitat. Volem dur a terme un conjunt d’accions i mobilitzacions per aconseguir el nostres objectius, entre els quals destaquem la presentació de mocions municipals instant al Govern de la Generalitat que destini el 25% del pressupost sanitari a l’Atenció Primària i en garanteixi la seva transparència.

Què podeu fer vosaltres per l’atenció primària?

Per tirar endavant amb la campanya i assolir el nostre objectiu necessitem el vostre suport amb accions com:

  • Penjar el manifest i anunciar que us hi heu adherit a les vostres webs i xarxes socials utilitzant el hashtag #25AtencióPrimàriaJA.
  • Difondre el manifest entre les vostres amistats, companys/es, família i contactes.
  • Proposant o participant en accions i mobilitzacions per donar suport a la campanya (aquí podreu trobar les accions que s’aniran duent a terme en el marc de la campanya).
  • Presentant una moció municipal al Ple del vostre Ajuntament. Aquí podeu trobar un model de moció municipal.