Etiquetes
marea blanca, mobilitzacions, política sanitaria, pressupost, pressupostos

El 12 de desembre començava un cicle de mobilitzacions en defensa dels drets socials. Als carrers de Barcelona se sentien consignes que reivindicaven una millora dels serveis públics per garantir els drets de les persones i la justícia social. El FoCAP hi va ser present com a part de la Marea Blanca de Catalunya. La necessitat de reforçar l’atenció primària i preservar els seus valors van ser part fonamental dels crits en defensa del dret a la salut que donen títol a aquest post. La manifestació va acabar amb la lectura d’un manifest unitari de les entitats convocants.
Aquesta manifestació coincidia el mateix 12 de desembre amb la mobilització estatal amb el lema “Salvemos la Atención Primaria”, promoguda per la Federació d’Associacions de Defensa de la Sanitat Pública (FADSP), amb adhesió de més de 100 entitats, entre elles la Coordinadora estatal de Mareas Blancas. Milers de persones es van concentrar davant el Ministeri de Sanitat a Madrid, on es va llegir aquest manifest.

El 16 de desembre a les 18 h. hi haurà una concentració davant del Parlament de Catalunya per uns pressupostos de la Generalitat que garanteixin els drets socials i laborals, convocada per Aliança de Marees i Moviments socials i la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics. En l’àmbit sanitari es reclama incrementar al 25% de la inversió global per Atenció Primària, realitzar les contractacions necessàries, dignes i estables, que permetin als equips assistencials executar les tasques del seu caràcter primari i comunitari. Amb visites presencials. Per a tot el sistema sanitari s’exigeix dignificar i donar estabilitat a l’ocupació de personal sanitari mitjançant tota la contractació necessària amb ocupació indefinida i posant fi a la precarietat i blindar els serveis públics en salut i revertir a públic el que s’ha externalitzat. I també, assignar partides per a auditories ciutadanes, inspeccions de tot nivell, inversions de rescat i procediments de desprivatització.
Amnistia Internacional també engega aquests dies la campanya #25%AtencióPrimàriaJa per aconseguir que a Catalunya es destini el 25% del pressupost sanitari a l’atenció primària, tal com recomana l’OMS. Amb la signatura del manifest i missatges a les xarxes socials amb els hashtags #25%AtencióPrimàriaJa, #Pressupostos22 i #AtencióPrimària, es vol pressionar al govern que està negociant els pressupostos aquests dies.
El deteriorament dels serveis públics en general, del sistema sanitari públic i particularment de l’atenció primària han quedat molt evidents després de la crisi sanitària de la COVID19. L’infrafinançament i la manca estructural de professionals assistencials han sobrepassat les capacitats dels Equips d’Atenció Primària amb molt de patiment de la població i dels professionals de primera línia.
Vindran més manifestacions i mobilitzacions per defensar l’atenció primària. Es parla de vaga en molts punts del territori perquè cal recuperar la força i la capacitat de l’atenció primària per donar resposta als problemes de salut de les persones i les condicions laborals per fer-ho. A la primària, la qualitat de l’atenció que donem a la població va íntimament lligada a les condicions en què treballem les professionals. Ens juguem la salut de totes.