Etiquetes

Fa un any de l’inici de la pandèmia. I les condicions en què la ciutadania està sent atesa i en les que les professionals estem treballant són molt precàries.

Les retallades que ha sofert l’Atenció Primària (AP) des de fa més d’una dècada en recursos i personal, així com la mala planificació de l’Administració, ha generat un caldo de cultiu que, amb la pandèmia de Covid, la gran crisi que patia el sistema sanitari ha quedat al descobert.

Les professionals de l’AP a Catalunya han vist deteriorades les seves condicions de treball i també la seva salut mental i emocional. Tot un any amb una càrrega excessiva de treball en el dia a dia, la pressió d’agendes interminables, haver de resoldre per telèfon la gran part de les visites sense veure als pacients, la burocràcia eterna… Situacions que no han estat viscudes d’igual manera per la ciutadania. Aquesta ha vist com l’accessibilitat a la visita amb la seva metgessa i/o la seva infermera a vegades suposava córrer una carrera d’obstacles.

En tot aquest context, celebrem que la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya, formada pels sindicats USOC, Infermeres de Catalunya, CGT, CATAC-CTA-IAC, Coordinadora Obrera Sindical i PSI Lluitem, hagi convocat a totes les treballadores de la sanitat de Catalunya a una VAGA SECTORIAL el dia 10 de març i aturades parcials indefinides de 2 hores tots els dilluns a partir del 15 de març.

També destaquem que entre les reivindicacions es demani un model sanitari centrat en l’AP i que aquesta rebi el 25% del pressupost, tal com demana l’OMS.

Sabem que amb una jornada de vaga no n’hi ha prou, però sens dubte visualitzarà i posarà de manifest un cop més la necessitat d’una dotació pressupostària adequada a les necessitats de la nostra societat. Aconseguir aquest augment del pressupost per als equips d’atenció primària serà un gran guany que pot ajudar a albirar una nova realitat sanitària i un nou model de país.