Etiquetes

,

Amb aquest record al Dr. Tudor Hart i aquestes meravelloses lectures us volem donar les gràcies per estar a l’altra banda un curs més i desitgem retrobar-vos a totes passades les vacances d’estiu amb energies renovades i la mateixa il·lusió de sempre.

Fotografia: https://collectionimages.npg.org.uk/large/mw09851/Julian-Tudor-Hart.jpg

“Aquí i sobre el terreny, pel que fa a la feina i els resultats de l’atenció clínica, vostès tenen el poder definitiu. Agafin-lo i no el deixin anar”. Julian Tudor Hart. Conferència inaugural del congrés WONCA rural. Santiago de Compostela, 2003.

El passat 1 de juliol va morir als 91 anys el Dr. Julian Tudor Hart, metge general anglès que va definir-se com marxista i que va defensar una medicina al servei de la societat i molt especialment a l’atenció primària. Entre altres llocs va exercir la medicina a zones rurals treballant durant 30 anys en un poble miner de Gal·les. És essencialment conegut per parlar dels condicionants socials com generadors de malaltia quan ningú ho feia encara. Al 1971, escriví i publicà a la revista Lancet sobre un nou concepte aleshores que ell batejà com “la llei de les cures inverses”, que postulava que la disponibilitat d’una bona atenció mèdica tendeix a variar en sentit invers a les necessitats de la població que atén. Aquesta llei de cures inverses es compleix amb més intensitat allà on l’atenció sanitària està més exposada a les lleis del mercat i menys quan més es redueix aquesta exposició. “L’atenció mèdica mercantilitzada és una organització social obsoleta i qualsevol retorn a ella augmentaria encara més la mala distribució dels recursos mèdics.”

Repassant fugaçment la seva biografia ens adonem que la seva vida professional va estar marcada tant per la seva carrera científica com política, sempre posades al servei de la professió mèdica amb una visió eminentment social. Fou membre del partit Comunista, posteriorment laborista i finalment formà part, i fins i tot va presidir, l’Associació Mèdica Socialista. 

Com a curiositats que afegeixen credibilitat i prestigi a la seva figura destaquen importants premis en recerca, publicacions científiques i col·laboracions a la Universitat. Per exemple, fou el primer metge en mesurar de manera rutinària la pressió arterial dels pacients obtenint com a resultat la reducció de la mortalitat prematura en pacients d’alt risc en un 30%. (Hart, J. T. «Semicontinuous screening of a whole community for hypertension.» Lancet. 1970; 2:223-6).

De fet, les paraules del catedràtic de Medicina General de la Universitat de Glasgow que proposà al Dr. Tudor Hart pel premi Discovery atorgat pel Reial Col·legi de Metges Generals del Regne Unit, Graham Watt, resumeixen la importància de la seva figura. Watt, digué: «Les seves idees i l’exemple impregnen la medicina general moderna i es manté en l’avantguarda del pensament i la pràctica relatives a la millora de la salut en atenció primària. (…) Julian Tudor Hart ha estat i seguirà essent una inspiració pels professionals de la salut i les comunitats que servim».

Subscrivim les seves paraules i agraint el llegat del Dr. Tudor Hart us convidem si encara no l’heu llegida a gaudir d’una senzilla però potent lectura de com trencar amb la llei de les cures inverses. Retornem a la cita de l’inici del post i traslladem-ho al nostre dia a dia. Això és el que va fer el metge del relat de “Medicina en la cabecera titulat Cuidados inversos: fer servir el seu poder per a una bona atenció clínica als més malalts.

Bibliografia:

Julian Tudor Hart: visionary general practitioner who introduced the concept of the “inverse care law”

https://en.wikipedia.org/wiki/Julian_Tudor_Hart

Lectures recomanades:

Recuperem una entrada del blog “Una palabra bastarà para sanarme” del 2013 sobre les impressions i vivències personals en relació al Dr. Tudor Hart per part del seu autor. Proper i càlid relat amb reflexions finals que sense dubtes compartim. Hart. Tudor Hart de Glyncorrwg. Las jornadas de Vitigudino.