Etiquetes

, , , ,

El proper 25 de gener tindrà lloc una jornada estatal per protestar per les llistes d’espera en el sistema sanitari públic, consistent en fer concentracions i aturades d’una hora en els centres sanitaris.

L’espera excessiva per a visites, proves diagnòstiques i tractaments està sent un problema per cada vegada més persones, Només A Catalunya hi ha al voltant de 160.000 persones en llista d’espera quirúrgica i quasi tres mesos per a moltes proves diagnòstiques. Els diferents “plans de xoc” han estat inútils per a la seva reducció, perquè la solució no passa per mesures puntuals, sinó sistèmiques.

La dimensió de les llistes d’espera està relacionada amb el grau de privatització de la provisió dels serveis públics i amb el grau de desenvolupament de l’Atenció Primària de Salut (APS). Per això, el manifest de convocatòria de la jornada de lluita conté reivindicacions específiques per a l’APS:

  • Recuperació del personal dels EAP, permetent que en 48 hores qualsevol persona sigui atesa per la seva metgessa de família
  • Fer de l’atenció primària l’eix del sistema. Aquesta gestionaria les llistes d’espera de proves complementàries i primeres vistes, atès que són els professionals de l’APS els qui millor coneixen la situació clínica de cada persona.

Diferents hospital i centres d’atenció primària s’adhereixen a la jornada del dia 25. Per a més informació: http://www.mareablanca.cat/event/jornada-estatal-de-lluita-contra-les-llistes-despera-la-llista-despera-mata/