Etiquetes

, , ,

Aquest divendres passat, el conseller de Salut, Antoni Comin, ha presentat el projecte de Decret d’indicació, ús i autorització de la dispensació de medicaments i productes sanitaris per part de les infermeres. Ara s’inicia la tramitació i es preveu la seva aprovació a partir del mes d’octubre. Aquest projecte s’ha fet esperar any i mig des de que el govern del PP al desembre del 2015 publiqués el Reial Decret amb el qual quedaven desemparats legalment molts aspectes de la pràctica infermera. Ha estat una lluita de tot el col·lectiu perquè es reconegui legalment la tasca del dia a dia en quant a prescripció. Al seu moment el FoCAP va fer públic el rebuig al Reial Decret , i va subscriure el Manifest sobre prescripció infermera a Catalunya.

La prescripció és un aspecte més de la cura de les persones. Les infermeres habitualment, utilitzen i indiquen medicaments i altres productes de cures per tal d’ajudar els pacients que atenen, sempre seguint les bones pràctiques i les guies de pràctica clínica i/o protocols consensuats dins dels equips. Per fi s’ha iniciat el tràmit per a la regulació legal.

Des del 2009 el Sistema Andalús de Salut va reconèixer la capacitat de les infermeres per prescriure i els resultats han estat molt satisfactoris. Però altres països com el Regne Unit, Suècia, Austràlia, o Canadà, fa molts anys que tenen la prescripció dins de l’àmbit de les competències infermeres, i hi ha estudis que demostren que el treball que fan és cost-efectiu. (Cost-effectiveness of nurse practitioners in primary and specialised ambulatory care: systematic review).

Des del FoCAP volem felicitar el Conseller per aquest pas que, encara que ha trigat, és molt important per a tot el col·lectiu, per als pacients i per a l’atenció primària. Ara, esperem que el tràmit no s’eternitzi i puguem aplicar-lo ben aviat. També volem felicitar tots els actors que han col·laborat per fer possible aquest projecte de Decret, en especial l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC) i el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB). I també totes les infermeres perquè per fi es comença a reconèixer la seva tasca i a resoldre la inseguretat jurídica amb què treballen. El sistema de salut ha d’aprofitar el gran valor de les infermeres, per ajudar a enfortir la qualitat, l’ètica, la continuïtat assistencial, el treball en equip, la seguretat dels pacients i impregnar d’humanisme les organitzacions.