Etiquetes

, , , , ,

El dia d’ahir, 20 d’abril de 2017, es complien 5 anys des de la publicació del RDL 16/2012, que deixa fora del sistema sanitari públic un nombre molt important de persones. Aquesta llei va suposar un retrocés en matèria de drets humans, ha canviat radicalment el nostre model sanitari i ha obert la veda perquè l’exclusió sanitària sigui un realitat al nostre país.

Tot i la normativa que regula aquesta situació a Catalunya, que intenta pal·liar els efectes d’aquest RDL, hem continuat essent testimonis de casos d’exclusió sanitària i de persones que tenen dificultats per accedir als sistema sanitari públic espanyol i català i, per tant, veuen vulnerat el seu dret a l’atenció sanitària. La plataforma Pasucat, en la qual el FoCAP participa, ha denunciat i s’ha fet ressò de manera reiterada d’aquestes vulneracions.

Per recordar que se celebren 5 anys d’aquest (malaurat) reial decret i que queda molt per fer per poder acabar de manera definitiva amb l’exclusió sanitària, la Pasucat ha publicat una nota de premsa. En aquesta, es demana al Parlament de Catalunya i a les autoritats competents en salut que acabi amb les barreres burocràtiques i informatives que impedeixen una atenció sanitària universal. Actualment, el Parlament de Catalunya està tramitant la Llei d’Accés Universal a la Sanitat, que ha de ser aprovada amb urgència. Però cal immediatament, assegurar l’atenció sanitària a totes les persones que ho necessiten.

Durant aquests 5 anys, molts organismes internacionals i organitzacions socials i de professionals hem denunciat i ens hem manifestat contra aquesta llei injusta. La plataforma REDER (Red de denuncia y resistencia al RDL 16/2012) també ha publicat un informe on repassa 5 mites o fal·làcies que el govern ha fet servir durant tot aquest temps per intentar justificar la falsa necessitat del RDL.

En l’àmbit estatal cal seguir exigint la derogació del RDL per impedir que es continuïn celebrant més aniversaris i que milers de persones estiguin privades del dret fonamental d’atenció a la salut.

Fotografia: deverdaddigital.com