Etiquetes

, , , , , ,

El juny del 2015 ens fèiem ressò del naixement de La Cabecera: “residentes y profesionales sanitarios que desarrollan su actividad en Atención Primaria empeñados en: Promover y sostener las virtudes de la Medicina Familiar y Comunitaria y la Atención Primaria  entre estudiantes,  residentes,  profesionales sanitarios y la población general…”.

No ens equivocàvem en alegrar-nos d’aquest fet per l’aire fresc que suposava. Fa poc, acaben d’organitzar el I Congreso La Cabecera (Granada 24-25 de març).

Un congrés on han demostrat que “sí se puede”: que sí es poden moltes coses que a vegades donem per fet que són impossibles. Alguns exemples:

  • Organitzar un congrés sense patrocini de la indústria farmacèutica
  • Animar els residents a participar activament
  • Fer un programa fresc, atractiu, que combina el més clínic amb allò més reflexiu o de valors-organització de l’atenció primària
  • Emocionar tots els assistents pels continguts i per la manera de fer…

En el congrés es va posar de manifest la greu mancança que suposa per a la formació de nous professionals l’absència de metgesses de família en els estudis de pregrau. En una altra taula es van exposar experiències de col·laboració entre APS i atenció secundària.

Es va abordar la necessitat que des d’atenció primària s’orienti en anticoncepció, promovent mitjans més segurs i de forma més pràctica per a les dones. Igualment es va abordar la necessària implicació de les metgesses de família en el seguiment de l’embaràs normal.

També es va revisar el millor abordatge de la insuficiència cardíaca i del tractament de la diabetis, basat sobretot en mesures no farmacològiques i prioritzant l’ús de la metformina com a primer fàrmac (quan calgui).

A més es van fer 7 tallers (dels quals els assistents en podien triar dos): exploració física basada en l’evidència, dermatologia, recerca qualitativa, com estar al dia, atenció al final de la vida, salut i acció comunitària, lectura crítica.

A la taula sobre atenció domiciliària es va posar en valor la importància de la longitudinalitat i, per tant, la insubstituïble implicació de la metgessa i infermera de família. Amb ironia es van criticar les noves fórmules d’atenció domiciliària basades en una suposada “expertesa” que malmeten l’atenció als ciutadans quan més fràgils estan.

El congrés es va cloure amb la suggerent xerrada “Atención Primaria: ¿Para cuando la imposible soberbia de las revoluciones?”  de Sergio Minué.

Si voleu veure alguna de les sessions del congrés, les podeu trobar a: http://www.comda.tv/mobile-c-granada-congresosgranada-2017-icongresolacabecera-videos-102_1.html

Aire fresc. Injecció de moral. Es podia i cal que es segueixi podent…

Moltes felicitats!

¡Muchas felicidades!

Zorionak!

Parabéns!