Etiquetes

, ,

triptic-portadaEn un món enlluernat pel triomf, la fama, la superespecialització, la tecnologia, etc., és difícil entendre la grandesa d‘allò que és quotidià, la grandesa del dia a dia. Això és el que fa l’atenció primària (AP), i és precisament per això que, com diu la presidenta del FOCAP Nani Vall-llossera ens costa tant explicar què és l’atenció primària.

Ens costa perquè ni els polítics, ni les classes socials més afavorides, ni els periodistes entenen què és. En general ells no la utilitzen, van directament a l’atenció especialitzada. Tot i que l’evidència diu que ser atesos per professionals especialistes no es relaciona amb millors resultats en salut i normalment els resultats són pitjors que si l’atenció de referència la proporcionen professionals primaristes.

Que l’augment d’un metge de família per cada deu mil habitants s’associï a un descens d’un 6 per cent de la mortalitat no és noticia. Una bona notícia és una intervenció a cor obert o una intervenció en un nounat dintre del ventre de la seva mare. Notícies espectaculars i excepcionals que amaguen el comú de la majoria de la gent, els milers de vides senzilles i tendres que arriben cada dia a les consultes i que són acompanyades pels professionals d’atenció primària.

No ens costa explicar l’atenció primària a les persones que atenem, elles saben on som i què fem, elles saben que poden comptar amb nosaltres, però elles són gent que moltes vegades no tenen influència en el discurs social predominant.

En aquest context d’invisibilitat de la primària notícies com la que avui ens arriba de la ma de la Campanya Jo Si Sanitat Universal (“Jo Sí Sanitat Universal és una campanya sota la qual, persones usuàries i treballadores de la sanitat pública, reivindiquem una sanitat pública, universal, de qualitat i a càrrec dels impostos”) és una notícia excepcional. Aquest moviment social, sota el lema “L’atenció primària que volem”, ha elaborat un document sobre l’atenció primària i les seves característiques que reflecteix una elevada comprensió de l’AP. La campanya també ens adreça a un díptic divulgatiu, que ens dóna moltes esperances en la lluita per fer entendre l’AP a la societat.

L’atenció primària no és un bon mercat, no és una font de negoci. Ben al contrari, en la mida en que racionalitza, endreça, evita exploracions i proves innecessàries per evitar fer mal als pacients…, va contra un sistema econòmic que avala també en la sanitat el “Més és millor” en comptes del “Menys és més”. No obstant, els professionals d’atenció primària i els moviments socials hem de tenir sempre present el que avala el coneixement científic i que JoSí reflecteix tan bé en la primera frase del seu document: Els sistemes sanitaris en els que l’Atenció Primària ocupa la centralitat del sistema han demostrat obtenir millors resultats en salut i menors efectes adversos amb una millor utilització dels recursos públics. És per això que l’Atenció Primària ha de tenir un paper cabdal dins del sistema sanitari català i ser la clau per assegurar una assistència de qualitat i uns bons nivells de salut per tota la població. Per contra, els sistemes sanitaris que posen el pes en l’atenció especialitzada i hospitalària obtenen pitjors resultats en salut i són més cars socialment, tant pel que fa a costos econòmics com en costos socials i en salut”.

Gràcies companyes i companys de JoSí, tampoc ens costa explicar-vos a vosaltres què és l’AP. La vostra comprensió del què representem i som ens visibilitza i ens ajuda a continuar amb la nostra tasca amb tota la grandesa del quotidià i comú.

Seguim i seguirem lluitant juntes per la nostra salut i la de la nostra comunitat.

Anuncis