Etiquetes

, , , , ,

PORTADA 2

 

Document elaborat pel Grup de reflexió i acció (GRA) del FoCAP format per:

Marta Castelló, Mª José Fernández de Sanmamed, Judit Garcia, Mª Victòria Mazo, Juan Manuel Mendive, Mª Mercè Rico, Aurora Rovira, Elena Serrano i Francesca Zapater

 

La crisi econòmica que es va iniciar el 2008 i les polítiques d’austeritat aplicades han produït un important patiment social. La sortida de la crisi a escala macroeconòmica s’està produint amb nivells insuportables de desigualtat, i els problemes d’accés a un treball digne o a l’habitatge no tenen perspectiva de resoldre’s a curt termini. Estem ja en fase de cronificació de la pobresa d’un sector important de la població. El malestar psicològic relacionat amb la crisi i les pèrdues provocades per aquesta han evolucionat a un malestar relacionat amb la pobresa i la manca de perspectives de millora.

A les consultes d’atenció primària de salut (AP), el patiment causat per les dificultats socials té vàries maneres de presentar-se; ja sigui en forma de símptomes psicològics o en forma de símptomes orgànics. Les demandes que tenen l’origen en el patiment social sovint
inquieten els professionals, que ens trobem amb poques eines per a la seva comprensió, categorització i intervenció. La nostra reacció davant el patiment psicològic de vegades és de negació o rebuig, per la impotència que ens provoquen. La resposta que hi donem sovint és medicalitzada, centrada en posar etiquetes diagnòstiques de malaltia a processos que no ho són i en l’ús de fàrmacs per tractar-ne les manifestacions clíniques.

La correcta orientació i atenció a l’AP del malestar psicològic de les persones influeix en la seva evolució, amb menys cronificació i menys medicalització. Això suposa fonamentalment actitud, habilitats i temps. El malestar emocional de causa social requereix un abordatge des dels recursos comunitaris, essent l’atenció primària i els serveis socials els àmbits més propers a la població, més coneixedors de les seves realitats i amb capacitat d’una intervenció més integradora i també més eficient.

Des del Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), com a entitat de professionals, volem contribuir al coneixement de les repercussions de la crisi i les polítiques d’austeritat en la salut mental de la població i a la millora de la seva atenció. Volem optimitzar la valoració clínica que en fem els professionals de l’atenció primària i la nostra resposta. Per aquesta raó, fa un any ens vàrem proposar engegar un grup de treball per elaborar un document d’anàlisi i propostes per a l’abordatge d’aquest malestar emocional. A partir d’unes idees inicials, es va fer una convocatòria oberta per formar el grup els fruits del qual ara tenim la satisfacció de presentar. Aquest grup de treball, anomenat Grup de Reflexió i Acció, s’emmarca en el projecte SEPAC (Suport emocional a persones afectades per la crisi) impulsat per la Fundació Congrés Català de Salut Mental, que també ha promogut i dirigit grups de reflexió i acció en l’entorn comunitari.

Desitgem que aquest document sigui d’utilitat als professionals de l’atenció primària i que ens ajudi a donar una millor atenció a la població. Moltes gràcies als autors per la seva magnífica feina.