Etiquetes

, , , , , , ,

indexEnllacem en post de Sergio Minué

Alianza contra el cáncer de colon: Medias verdades, verdad a medias

en el seu blog el Gerente de Mediado en el qual denuncia la medicalització que promouen els dies dedicats a malalties concretes en els quals es recomana la realització de proves de cribratge per a la seva detecció.

L’autor fa un repàs de la poca evidència favorable que hi ha en relació al cribratge del càncer de còlon, el dia del qual s’ha celebrat recentment, i posa de relleu la manca d’atenció als matisos, al sobrediagnòstic i al sobretractament i la falta de rigor en la informació que es dóna amb ocasió d’aquestes celebracions.

En el cas del càncer de còlon, en un context on les colonoscòpies diagnòstiques tenen unes llistes d’espera intolerables, promoure el cribratge poblacional és una mesura discutible que pot ser temerària i injusta. A casa nostra els cribratges acostumen a planificar-se i gestionar-se des d’oficines tècniques adscrites a hospitals. No centrar un cribratge com aquest, poblacional, a l’atenció primària de salut és una mostra més del desconeixement dels nostres responsables sanitaris i una mostra més del seu menyspreu vers l’atenció primària.

Valdria la pena que aquests espais d’informació en mitjans públics i privats s’aprofitessin per  donar missatges a la població amb veritable valor per a la seva salut, promovent hàbits de vida saludables, ajudant a ajustar expectatives respecte al que la medicina pot aconseguir i lluitant contra la medicalització innecessària de la vida, que tanta iatrogènia pot causar.

Anuncis