Etiquetes

, , , , , , ,

Avui hem fet arribar al Conseller Antoni Comin la Carta Oberta que, signada per la presidenta del FoCAP Ana Vall-llossera, exposa mesures concretes i aplicables que creiem necessàries  per millorar l’atenció primària. La carta s’acompanya d’un document annex on s’explica cadascun dels punts. CARTA OBERTA A L’HONORABLE CONSELLER.

Benvolgut Conseller:

Unes setmanes després de prendre possessió del càrrec i d’exposar les seves prioritats en seu parlamentària, li fem arribar algunes propostes. Ens agradaria que l’ajudessin a formular accions concretes de millora de l’atenció primària, més enllà de les bones paraules a que ens tenen acostumats tots els Consellers: accions amb canvis positius o, almenys, camins oberts d’esperança.

No el volem cansar amb la importància de l’atenció primària de salut, ni tan sols amb la realitat de que ha estat la gran damnificada en els darrers anys. Ho coneix prou bé. En té les dades. Tampoc el volem atabalar amb les nostres prioritats globals; les vàrem fer públiques abans de les eleccions: https://focap.files.wordpress.com/2015/08/propostes-partits-polc3adtics-juliol-2015.pdf

Li proposem accions concretes, que no requereixen de grans inversions, sols de voluntat política de millora, però amb un gran impacte en la millora dels serveis i en l’autoestima professional [veieu concreció en annex adjunt]:

  1. Doti els equips d’atenció primària d’autonomia de gestió real.
  2. Asseguri que cada professional manté oberta la consulta cada dia.
  3. Promogui que qualsevol atenció sigui liderada per l’atenció primària.
  4. Centri l’atenció a malalts crònics en els equips d’atenció primària.
  5. Reordeni l’atenció a les urgències: en primera instància atenció primària.
  6. Revisi el mal ús de la història clínica informatitzada.
  7. Dediqui recursos a tenir cura dels professionals.
  8. Premiï els bons professionals que atenen globalment i longitudinal.
  9. Aturi la fórmula de gestió d’un únic director per diversos equips.
  10. Provoqui canvis en els càrrecs de gestió: necessitem bons líders.

Restem disponibles per aclarir les propostes, discutir-les o col·laborar en la seva aplicació. I també per a qualsevol altra col·laboració que cregui necessària.

Ana Vall-llosera, Presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP) Barcelona, 22 de febrer del 2016