Etiquetes

, , , , , , ,

https://i0.wp.com/www.colegionile.net/noticias/2015_16.jpgNo és que 2015 hagi estat un bon any per l’atenció primària (només cal veure el contingut de la majoria dels 10 posts més llegits de l’any al blog del FoCAP), però l’acabem amb ganes de posar el focus en les moltes coses positives que també han passat:

 • Hem viscut amb agraïment i emoció com la ciutadania i els moviments socials valoren i defensen amb claredat i coneixement la seva atenció primària, la que coneix les persones i les seves circumstàncies perquè és longitudinal, la que les tracta integralment, la que està a prop i és accessible.
 • Hem confirmat que l’atenció primària té un potencial immens de talent, creativitat i humanitat en els seus professionals.
 • Hem saludat l’interès d’alguns mitjans de comunicació pel nostre nivell assistencial i per la nostra feina (1, 2) i el fet que ens tinguin en compte i ens demanin l’opinió.
 • Hem vist el naixement de “Atenció Primària, més enllà de la clínica“, un nou blog del FoCAP que tracta d’aspectes no estrictament clínics que formen part i són determinants per al resultat del servei que oferim als ciutadans. Un espai on els professionals podem trobar informació, opinions i eines per a poder planificar i gestionar la nostra feina del dia a dia.
 • Hem constatat que l’atenció primària té futur, perquè els seus professionals més joves, tot i la precarietat laboral, lluiten i lluitaran perquès sigui sent important per a la gent i per a la societat.
 • Hem estat testimonis d’alguna victòria de la qual també el FoCAP se sent partícip: a Catalunya hem avançat cap a la fi de l’exclusió sanitària, conseqüència de l’aplicació del RD 16/2012; encara que de forma insuficient, s’ha reformulat el projecte VISC+ i s’han eliminat alguns dels aspectes que posaven més en risc la confidencialitat i el bon ús de les dades sanitàries.
 • Hem experimentat a les consultes i als Diaris de Trinxera que l’atenció primària segueix viva, perquè segueix sent dipositària del relat de la vida, la malaltia i la mort de les persones.

Al 2016 li demanem per a l’atenció primària que acabi el menyspreu polític i institucional, cosa que s’hauria de traduir en una dotació pressupostària suficient i decisions que permetin a la primària desplegar totes les seves capacitats per a donar una millor atenció a les persones, en benefici de la seva salut i del funcionament del sistema sanitari. Per als professional, a l’any que comença li demanem recuperar la il·lusió que ens han robat en els darrers temps, assolir l’autoestima que mai vam arribar a tenir i desenvolupar la professionalitat a la qual mai hem de renunciar.

A continuació, us deixem amb els posts més llegits dels 2015, no sense abans convidar-vos a apropar-vos i ajudar a fer FoCAP:

 1. Stop trasllats. L’atenció primària ha de dir PROU
 2. Capçaleres sense llits i, aviat sense malalts?
 3. Què volen els partits polítics per a l’atenció primària?
 4. Les DPOs a debat
 5. Pas a pas cap enrere
 6. Públic-privat, una relació perillosa…
 7. Programes i propostes per l’APS
 8. Més infermeres amb més competències i responsabilitats
 9. Nani Vall-llossera, la nova presidenta del FoCAP
 10. Precarietat laboral, precarietat d’atenció #AtenciónPrecaria

Imatge obtinguda de: colegionile.net

Anuncis