Etiquetes

, , , , ,

Totes les infermeres esperàvem amb il·lusió el Real Decreto que regula la “indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos y productos sanitarios de uso humano por parte de los enfermeros i el govern ha quedat lluny de les nostres esperances. Com sempre, el Govern ha tingut mes present l’opinió d’altres col·lectius que el nostre. Com fins ara, per poder prescriure un medicament, necessitem d’un altre professional. Per poder prescriure, les infermeres necessitem:  1. Un metge, odontòleg o podòleg perque faci un diagnòstic i 2. Una guia de pràctica clínica a seguir.index

La prescripció infermera, tant l’autònoma com la col·laborativa, no és una nova competència per a les infermeres, ja que des de sempre, l’ús i indicació de medicaments i productes sanitaris ha format part de la nostra pràctica clínica quotidiana. En moltes de les nostres actuacions del dia a dia fem servir medicaments de manera autònoma. Les infermeres d’Atenció Primària i les infermeres d’Atenció Hospitalària utilitzem, indiquem i prescrivim cada dia tractaments i cures a les persones que atenem. La universitat legitima aquest fet ja que existeix una assignatura de farmacologia en el Grau d’Infermeria i la formació continua fa que ens actualitzem contínuament. Per altra banda, l’ètica professional infermera i la responsabilitat civil fa que implícitament les infermeres desenvolupin la seva tasca amb la màxima qualitat i seguretat pels pacients atesos.

L’OMC va aprovar el mes de març el document Declaración de la Asamblea General del Consejo de Colegios Médicos sobre la gestión del medicamento on s’afirmava que l’ús racional del medicament era una competència professional que no podien tenir les infermeres de forma autònoma, sense la prèvia prescripció per part del metge, odontòleg o podòleg. Aquest document està en consonància amb el RD aprovat aquests dies, segurament i sense por a equivocar-nos, podríem dir que el Govern del PP s’ha inspirat en aquest document per fer les retallades del document inicial per tal que les infermeres no puguem prescriure.

La Federación de Asociaciones de Enfermería Comunitaria y Atención Primaria (FAECAP) rebutja de ple el RD per considerar-lo un menyspreu a la capacitat i competències de la professió d’infermeria i un greu obstacle per a la millora de la qualitat de l’atencio sanitària.

Com sempre, al nostre país, el desenvolupament de les competències infermeres van per darrera de les necessitats de la societat. En altres països, la prescripció infermera es un fet des de fa 20 mes de 20 anys.

Realment hauria estat un reconeixement a la tasca infermera i ens hauria atorgat un marc jurídic per legalitzar l’àmbit competencial relacionat amb la indicació i prescripció de fàrmacs i productes sanitaris. Es a dir, donar forma jurídica a la pràctica habitual, fent visible la feina infermera en el dia a dia.

La societat confia en les infermeres com a professionals de primera línea, per ser els professionals més accessibles que els poden ajudar a solucionar els seus problemes de salut.

Fins ara no podien prescriure, però qui mes qui menys ho feia. Administrar una vacuna estava avalat pel calendari sistemàtic, ara si volem complir la llei abans de posar una vacuna de la grip, la persona hauria de ser visitada pel metge!

…I el sistema sanitari quedaria col·lapsat!

Anuncis