Etiquetes

, , , , , , ,

Aquests dies la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP) ha emès l’ informe 2015 sobre la Situació Sanitària a les CCAA: Los Servicios Sanitarios de las CCAA. Informe 2015

imagesAquests informes es venen realitzant des de l’any 2004 i l’objectiu inicial era avaluar les diferències entre els sistemes sanitaris de les diferents autonomies. Actualment, a més d’objectivar les diferències entre les CCAA, volen analitzar la intensitat de les retallades en la Sanitat Pública i si també en aquest tema hi ha diferències. Els autors posen de manifest les dificultats per accedir a les dades de la Sanitat tot i l’aprovació i vigència de la Llei de Transparència. Les fonts de dades utilitzades procedeixen del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, algunes no especificades, i les referents a opinió, del Barometro sanitario 2014.

Crida l’atenció el descens de Catalunya, que ocupa el lloc número 15, quan el 2009 estava en cinquena posició. Segons el president de la FADSP, el Dr. Marciano Sánchez Bayle, Catalunya va ser la primera comunitat en la que es van iniciar les retallades en sanitat i els seus efectes s’estan visualitzant.  Veure Quadre posició relativa CCAA

A continuació exposarem les dades més rellevants de l’àmbit de l’APS que expliquen la pèrdua de posicions del sistema sanitari català respecte els de les altres CCAA.

  • La ràtio de metge i infermera d’AP/ 1000 habitants, Catalunya se situa amb una ràtio de 0,73 metges/1000 habt. ( número 14) i 0,69 infermeres AP/1000 habt. La política de reducció de professionals sanitaris i d’amortització de places per jubilació es posa de manifest en aquest informe. També evidencia la manca d’infermeres en AP, que des del FoCAP anem denunciant repetidament.
  • El grau de satisfacció global dels ciutadans que opinen que la Sanitat funciona bé a Catalunya és del 54,9 %, només per sobre de Comunitat Valenciana, Castilla la Mancha i Canarias.
  • El percentatge de persones que demanen cita a l’AP i li donen en 24 h. és la més baixa de totes les autonomies, el 4,4%. A La Rioja és el 58,8 %.
  • Destaca el percentatge de la despesa sanitaria dedicat a la contractació amb centres estrictament privats, que és el més alt de totes, essent del 25%, seguits de Madrid amb un 10,8%.

Des de la FADSP demanen que s’acabin les PRIVATITZACIONS, les RETALLADES, i que canviïn les polítiques sanitàries perquè la nostra sanitat torni al nivell de qualitat que ha tingut. Nosaltres, com FoCAP ens afegim a aquesta demanda i exigim al polítics transparència i que escoltin la veu i l’opinió de la ciutadania..

 

 

Anuncis