Etiquetes

, , , , , ,

CARTELL VISC+La Marea blanca de Catalunya organitza pel dia 16 de setembre un acte d’informació i debat sobre el projecte VISC + del Departament de Salut. El projecte, que està en aquests moments pendent de fer alguna reformulació a petició del Parlament de Catalunya, regula l’ús de les dades sanitàries massives recollides a partir de les històries clíniques per a la seva explotació i comercialització.
Les implicacions del projecte són de gran importància: quin tipus d’investigació afavorirà, qui definirà els objectius, qui ho controlarà? Per més que es digui, no hi ha en aquests moments cap tecnologia informàtica que pugui assegurar l’anonimat de les persones, amb la conseqüent pèrdua de privacitat tal com explica l’ Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona en el seu Document sobre Bioètica i Big Data de salut: explotació i comercialització de les dades dels usuaris de la sanitat pública
El projecte també tindrà repercussions sobre l’assistència i el treball dels clínics, a patir de possibles adaptacions de la història clínica als interessos dels qui explotin les dades i en l’afectació de la confiança pacient-professional quan no podrem donar garanties de què allò que el pacient explica i queda anotat a la seva història clínica sigui confidencial. És un projecte amb moltes ombres, tal com reflexiona el Grup d’Ètica de la CAMFIC.
De tot plegat es parlarà i debatrà el dia 16.