Etiquetes

, , , , , ,

indexTornem a parlar de l’atenció sanitària a les persones immigrants en situació irregular. Fa pocs dies el Ministerio de Sanidad anunciava que aquestes persones tindrien accés a l’atenció primària. Els arguments utilitzats pel ministre són una vegada més falsos, tal com explica Médico crítico. No s’ha concretat encara a quina part de l’atenció tindrien accés aquestes 800.000 persones que van quedar excloses del sistema sanitari públic gràcies al Real Decreto 16/2012 que en el seu moment vam denunciar. No s’ha concretat si tindran accés a proves, medicaments ni interconsultes. No tindran targeta sanitària. Per tant, seguiran amb drets i atenció limitats, seguiran sent ciutadans de tercera.

Pot ser una maniobra electoralista del govern, pot ser fruit de les múltiples protestes que hi ha hagut. No sembla que entre els motius hi hagi el sentit comú ni el sentit de justícia. En tot cas l’actitud decidida de molts professionals de no deixar sense atenció a ningú i de moltes entitats socials, entre elles la PASUCAT, detectant les diferents formes d’exclusió i organitzant grups d’acompanyament, ha tingut el seu fruit.

Probablement val més això que res, però cal dir que aquesta mesura és totalment insuficient i que hem de seguir amb accions de denúncia i pressió per aconseguir una atenció sanitària igual i en les mateixes condicions que la resta de ciutadans.

Si en altres ocasions hem criticat TV3, ara celebrem el programa Latituds sobre Immigrants i salut on dóna veu a persones excloses, mediadors culturals i professionals que expliquen la seva objecció de consciència, la seva desobediència al Real Decreto i la necessitat humana i sanitària de donar atenció a tothom.