Etiquetes

, , , , ,

Aquest títol dona nom al programa “Retrats” en què el periodista Jaume Barberà entrevista el psiquiatra, psicoanalista i neuròleg, Jorge L. Tizón.1425033529470

Al llarg de l’entrevista, el Dr. Tizón alerta sobre la psiquiatrització dels malestars psicològics de la vida quotidiana, la medicamentalització i l’alarmant consum de psico-fàrmacs al nostre medi. Segons l’entrevistat hi ha un triple origen d’aquest fenomen:

  •  La necessitat dels psiquiatres de sentir-se reconeguts com a metges els va portar durant el segle XX a fer una classificació dels trastorns mentals en base a un paradigma biologicista, obviant que les formes de relacionar-se (el com) són la base de la psicopatologia en psiquiatria.
  •  La influència del mercat psicofarmacològic.
  •  El fet que s’ha donat l’esquena al dol social de la Guerra Civil i s’ha evitat mirar de cara i parlar de la veritat.

També apunta com a altres factors: la pressió social sobre els metges per donar respostes ràpides amb una prescripció farmacològica que doni solució immediata i fàcil a problemes complexos, la consideració dels trastorns mentals com a malalties en què “simplement” es produeixen desajustos electroquímics que es poden corregir amb fàrmacs i la pèrdua de temps de qualitat per l’escolta i la paraula en la relació terapèutica.

Enllaç a l’entrevista aquí.