Etiquetes

, , , ,

imagesPoc a poc anem sentint parlar del TTIP (Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió) que la Comissió Europea i el govern dels Estats Units estan negociant majoritàriament en secret. Es tracta d’unes noves normes que regularan el comerç entre EEUU i Europa en tots els camps que tinguin un potencial impacte en el comerç: producció, explotació de recursos naturals, alimentació, mediambient, sanitat, educació o drets socials. El tractat contempla dos mecanismes bàsics: el mecanisme de convergència reglamentària que suposa incorporar la opinió de les empreses sobre les reglamentacions dels governs. I d’altra banda la resolució de desacords entre els inversors i els estats mitjançant  un arbitratge internacional pel que les empreses podran demanar grans compensacions econòmiques als estats.

L’anàlisi que ha fet la FADSP   ens diu que els sistemes públics de salut europeus seran un dels mercats que s’obrirà a les empreses nordamericanes, que d’aquesta manera podran accedir als pressupostos públics dels països europeus  en un moment que tenen dificultats per fer grans negocis en altres àmbits. L’acord afectaria la política del medicament que estaria molt més influída per la indústria, les contractacions de serveis amb corporacions privades que es veurien blindades, tot i els mals resultats que puguin oferir, o la normativa alimentària, que en aquests moments és molt més segura a Europa que a EEUU.

De tirar-se endavant, el TTIP afectarà greument molts aspectes de la nostra vida, la nostra salut i els serveis públics. Blindarà les polítiques neoliberals i privatitzadores, de manera que els governs futurs no tindran cap marge d’actuació, ja que podran ser demandats per les empreses si les lleis  afecten els seus beneficis.

Més informació a:
Qué piensa el partido socialista del TTIP

Lo que nos jugamos en las elecciones europeas

¿Preparan PP, PSOE, UPyD y CIU un golpe de estado bajo la forma del TTIP?

Anuncis