Etiquetes

, , , , , , , , ,

2014 ha tornat a ser un mal any pels ciutadans, pel sistema sanitari, per l’atenció primària i pels professionals.índex

Aquest 2014 al FoCAP ens hem fet ressò de la consolidació de l’exclusió sanitària de milers de persones que viuen i treballen al nostre país, dels perills i conseqüències de la privatització més o menys encoberta de l’atenció sanitària per la salut de les persones i del sistema, dels riscos per la confidencialitat de la història clínica  que comporta la posada en pràctica de la nova llei de mútues laborals, de la pèrdua de drets pels treballadors que determina aquesta llei que pressuposa el frau dels que treballen i la incompetència dels metges de família per controlar les baixes.

Hem volgut anar de les parts al tot (i viceversa), reflexionant sobre l’atenció a les persones amb malalties cròniques i complexes, hem volgut apoderar-nos per desobeir aquells aspectes del model de crònics que ens han imposat, que aparten la persona del focus de l’atenció sanitària; hem lluitat perquè no ens arrabassessin aquesta competència essencial de la nostra feina. Però l’atenció primària segueix menyspreada als pressupostos i en rellevància dins un model sanitari hospital-cèntric que està acabant amb l’atenció integral i integradora de les persones i amb la sostenibilitat del sistema.

Però 2014 també ha estat l’any en què la mobilització ciutadana i professional va aturar la privatització d’hospitals a la Comunidad de Madrid; l’any en què va nèixer una modesta però esperançadora marea blanca catalana  per aturar la creació d’un consorci sanitari a Lleida que consagra el model de gestió publico-privada que tants casos de corrupció ha propiciat en el passat recent; l’any en què la ciutadania va aconseguir aturar una llei de l’avortament que atemptava contra els drets i la salut de les dones; l’any en què la pressió social i política va parar el projecte VISC+, que vol comerciar amb les dades clíniques de les persones, posant-ne en risc la confidencialitat; l’any en què hem vist més activitat ciutadana als barris, als hospitals i als CAPs per defensar un sistema sanitari que la gent valora i estima.

Des del FoCAP hem intentat posar el nostre gra de sorra, a través del blog, amb xerrades, parlant amb partits polítics i mitjans de comunicació, i participant en plataformes  i xarxes ciutadanes i professionals amb les que hem subscrit el document Pel dret a decidir la nostra salut.

índexAl 2015 li demanem energia, tenacitat i constància per empènyer perquè l’hivern de l’atenció primària (i del sistema sanitari) deixi pas a una primavera que reverteixi la situació actual descassedat pressupostària, menyspreu institucional i desànim professional. Però també li demanem salut, força i compassió per seguir atenent els ciutadans amb professionalitat des d’aquesta atenció primària que vol estar a prop i acompanyar els moments difícils i els canvis vitals de les persones. Seguim!

Us deixem amb els 10 posts més llegits del 2014:

 

 

Anuncis