Etiquetes

, , , ,

2014-10-25 11.44.49L’afectació emocional de les persones afectades per la crisi cada vegada és més present a les nostres consultes. La crisi ha fet milions de víctimes que han perdut la feina, la casa, una vida digna, la seva identitat i els seus drets de ciutadans. Aquestes pèrdues comporten sensacions d’inseguretat personal i deteriorament de les relacions amb els altres, sentiments d’abandó i desesperança que porten a manifestacions diverses de malestar que sovint són motiu de consulta als serveis sanitaris i socials. L’atenció primària és el dispositiu assistencial més accessible per la majoria de persones, però ens trobem que no sabem massa com respondre a les demandes d’ajut. Correm el risc de fer un enfocament centrat en els símptomes i en l’ús de medicaments. Som conscients que allò que fem ara és insuficient, que ens fan falta noves maneres d’escoltar, interpretar, elaborar i “tractar” les demandes que rebem.

Recentment s’ha posat en marxa el “Projecte de suport a persones afectades emocionalment per la crisi: disseny d’una intervenció en xarxa impulsat per la Fundació Congrés Català de Salut Mental i altres entitats, entre elles el FoCAP, que té com a objectius:

  • La construcció d’un sistema de suport a la població afectada emocionalment per la crisi
  • Ajudar als professionals i equips sociosanitaris a pensar, aprendre i innovar en l’atenció a les persones amb necessitats emocionals, des d’una perspectiva comunitària, interprofessional i intersectorial.

Si bé el projecte s’estructura en grups de reflexió i acció de base comunitària, des de FoCAP, i amb el suport del grup de salut mental de la CAMFIC, hem plantejat la formació d’un grup de professionals de l’atenció primària que treballi específicament el fenomen i el seu abordatge des de les consultes integrat en el projecte d’investigació-intervenció general: GRUP DE REFLEXIÓ I ACCIÓ (GRA salut mental FoCAP)

Convidem a participar en el grup als professionals que treballen a l’atenció primària (infermeres, metges, treballadores socials, administratives) que estiguin interessats a participar en un procés de discussió i elaboració sobre el tema. El grup començarà a treballar el mes de gener i serà coordinat per Mª José Fernandez de Sanmamed.

La primera reunió serà el dia 22 de gener a les 5 de la tarda. Les persones interessades ho han de comunicar al correu focap2009@gmail.com

Anuncis