Etiquetes

, , , , ,

pel-dret-a-decidir-tambc3a9-la-nostra-salutL’assemblea sectorial de sanitat de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) HA RETIRAT DE LA SEVA WEB  el document “Salut per la independència” que tenia com a objectiu  “intentar aprofundir en l’anàlisi dels avantatges que la independència podria aportar al sistema sanitari i a la salut dels catalans”.

El seu contingut anava més enllà dels objectius que es marca l’ANC en la seva declaració fundacional. Parlar de quin ha de ser el model sanitari queda fora de lloc.

El document havia rebut moltes crítiques. En són exemple:

Celebrem la retirada del document, però les crítiques al seu contingut mantenen la seva validesa, doncs reflecteix el pensament i les polítiques neoliberals que està aplicant l’actual govern i defensa les empreses privades sanitàries, fent èmfasi en la integració del sistema públic i privat.

En canvi, no fa cap referència a aspectes claus de qualsevol sistema sanitari i ben suportats per l’evidència científica com el paper fonamental de l’atenció primària, l’accessibilitat i la universalitat de l’atenció. Els reptes sanitaris d’una hipotètica Catalunya independent no són diferents dels actuals i per suposat el sol fet que el sistema sigui estrictament català i regit per lleis catalanes (que ja ho està ara en la quasi totalitat) no el faria millor.  Davant el simplisme i el biaix ideològic que desprén el document de l’ANC, el FoCAP posa en valor que hi ha molta gent pensant i treballant, de fa temps, en la millora del nostre sistema de salut i lluitant per mantenir-ne la qualitat, la universalitat, l’equitat i el seu caràcter públic.

La Salut, per poder viure plenament, per poder bastir la societat que volem, és un dret que s’ha de protegir amb un sistema sanitari públic, universal i de qualitat, i també amb polítiques públiques en tots els àmbits que disminueixin les desigualtats i augmentin la justícia social. No ens deixarem arrabassar l’oportunitat de decidir-les.

Criticar, oposar-se, manifestar-se té els seus resultats. Seguirem.