Etiquetes

, , , , , , ,

 

Fa unes setmanes la CAMFiC es va posicionar en contra d’algunes de les mesures que es contemplen en l’avantprojecte la Llei de Mútues de la Seguretat Social.

 

Des del FoCAP ja fa un any que vam començar a alertar sobre els perills i el retrocés en els drets dels treballadors i en les competències dels metges de família que suposen les mesures que el govern vol implementar, llavors a través del Projecte de Reial Decret de Gestió i Control de la IT, i més recentment quan es va publicar l’avantprojecte de Llei de Mútues de la Seguretat Social.

El FoCAP saluda aquesta declaració de la CAMFiC, tot i que creiem que cal anar més enllà a l’hora de denunciar la presumpció de frau per part del treballador i d’incompetència per part dels metges de família que aquesta Llei assumeix. En un context en què el número de baixes i la seva durada no ha parat de baixar en els darrers 10 anys, una llei que reforça el paper de les Mútues no està justificada. A més, encara que la pressió de diferents col·lectius professionals n’ha suavitzat les conseqüències, l’obertura d’una nova finestra a la història clínica dels pacients, suposa una amenaça per la confidencialitat que els professionals no permetrem.

Com vam dir en el seu moment, proposem:

  • Que es desplacin les competències de les mútues sobre el control de les IT a les competències i els pressupostos a l ́Atenció Primària i als serveis d’inspecció de la seguretat social que haurien d’exercir de manera més eficaç la seva funció de control amb un pressupost adequat per a poder fer-ho.
  • Implantar l’opció d’IT autodeclarada (els primers dies d’absència a la feina), valorant l’experiència d’altres sistemes, com el model britànic.
  • Eliminar els comunicats de confirmació, realitzant una estimació de la durada a l ́inici del procés (segons les dades de les durades mitjanes per aquell diagnòstic), sense obligar al seguiment setmanal.
Anuncis