Etiquetes

, ,

El Grup de Treball de Residents i Especialistes de l’AIFICC ens fa arribar aquesta reflexió sobre  el seu paper en l’atenció primària i el seu futur professional. Si no canvien les coses acabaran a l’atur o treballant als hospitals.

Necessitat de progrés enfront la descoordinació institucional.

índex
Al Maig de 2014 es graduarà la 2ª promoció d’Especialistes d’Infermeria Familiar i Comunitària (IFiC). Sortiran al món laboral uns professionals d’Infermeria que han superat la formació acadèmica universitària i un examen estatal selectiu de duríssimes condicions, per a accedir a una formació especialitzada de 2 anys de duració, l’EIR (Enfermero Interno Residente). Aquest aprenentatge especialitzat es basa en el programa residència en el qual, el resident ha d’anar adquirint noves competències mitjançant el creuament de pràctica assistencial i formació teòrica especialitzada. Aquest sistema, ja té precedents i ha donat bons resultats per a altres professionals de la infermeria especialitzada. Un exemple són les Llevadores (Infermers/eres Especialistes en Obstetrícia i Ginecologia).
Els temps canvien, i l’Atenció Primària (AP) ha d’adaptar-se a ells com qualsevol altre agent de salut, i això inclou a les infermers/eres. Les necessitats dels nostres pacients han canviat i les seves característiques també. Els especialistes d’IFiC, neixen a partir d’aquest principi, han de poder donar resposta a aquests canvis i oferir a la comunitat, a les famílies i a les persones el millor de l’Infermeria d’Atenció Primària, tant a nivell humà com científica-tècnic. Per aconseguir-ho necessitem treballar en diverses línies.
En primer lloc, el col·lectiu d’infermeria hauria de conèixer i integrar la figura dels especialistes com a una opció de desenvolupament i creixement professional. L’especialitat d’Infermeria Familiar i Comunitària s’ha desplegat per donar sortida a una realitat de formació massa heterogènia i inespecífica. El desplegament de l’especialitat no ha arribat per a desplaçar a ningú, tot el contrari, ha de permetre dignificar el treball que sempre ha realitzat la infermera a l’AP alhora de proposar canvis d’acord amb l’evolució de les necessitats de la població amb una visió integradora i multidisciplinària.
En segon lloc, necessitem que el teixit sanitari integri els especialistes d’IFiC dintre de les seves estructures, la qual cosa no està succeint i això és una pèrdua en tots els nivells, econòmic, social i professional, però sobretot és una pèrdua per als pacients.
Aquests nous especialistes en IFiC no estan tenint una correcta recepció en la xarxa sanitària. No tenen possibilitat d’inserció en el mercat laboral, ja que realitzar l’especialitat, no està ni reconeguda, ni disposa d’una categoria professional en si mateixa, ni tampoc existeix cap tipus de reconeixement institucional, ni prioritat en la contractació de nous treballadors de l’Atenció Primària, ni un barem just que s’adapti al temps dedicat per la realització de la residència.
El resultat és que estem formant a professionals de primera línia, que tenen moltes coses a aportar a l’AP, idees i conceptes que pretenen ajustar-se al canvis socials i sanitaris, que disposen d’una motivació extra per a ajudar a millorar l’Atenció Primària i l’atenció als nostres pacients, famílies i comunitat, però que malauradament tant bon punt hagin acabat la residència, la seva destinació serà o l’atur, o l’atenció hospitalària.
Amb aquesta realitat i descoordinació institucional perdem tots, sobretot els pacients, però també les infermeres i infermers d’Atenció Primària i el sector sanitari en general. És necessari que creiem en nosaltres i en les noves generacions. Hem d’aconseguir que l’especialització s’integri a l’AP i sigui referent. És un exercici de justícia i amor propi cap a nosaltres i cap a una professió tan especial com és l’Infermeria. L’Atenció Primària es mereix tenir especialistes d’IFiC perquè així ho ha demostrat durant anys i els infermers/eres ens mereixem que se’ns reconegui i validi la nostra tasca que cada vegada és més exigent.
Que el sistema de Salut incorpori a les infermers/eres especialistes és realment positiu per a la infermeria en general, per a l’Atenció Primària en concret i sobretot per als pacients i les millores en el seu cuidatge.

Grup de Treball de Residents i Especialistes de l’AIFICC.

Anuncis