Etiquetes

, , ,

jornada Focap crònics

Des del FOCAP s’està organitzant la jornada “El seguiment dels pacients crònics en la seva complexitat clínica, familiar i social com a tasca bàsica de l’Atenció Primària”, on l’eix principal és l’atenció al pacient crònic, el seu entorn i la seva família amb una perspectiva “horitzontal” integradora, com a alternativa a les propostes de resposta “vertical”, de programes concrets i exclusius per a aquests pacients.

Existeix un risc quan tendim a etiquetar, a agrupar. L’etiqueta pot portar a la simplificació de la vasta i ramificada realitat. L’abordatge de la cronicitat seria un exemple en el qual, davant l’organització de les nostres estructures i quefers, ens hem de plantejar que, sense deixar de centrar-se en allò més essencial, no podem passar per alt un gran nombre de característiques que condicionen la realitat.

Amb freqüència, al parlar de cronicitat tendim a pensar en un estereotip de pacient amb una edat determinada i un conjunt de malalties. No obstant, el pacient crònic s’identificaria millor amb el concepte de complexitat i més enllà d’una malaltia llarga i recurrent. La complexitat com antítesi de la simplificació de les etiquetes. El pacient crònic (nen, jove, adult o ancià) com un entramat on s’entrellacen aspectes biològics, psicològics, biogràfics i on el plantejament  de les cures i serveis a realitzar no poden confluir des d’esquemes verticals uniformes.
És en aquest punt de trobada amb el pacient i la seva complexitat que ens plantegem fer una jornada de reflexió que aporti diferents mirades a aquesta realitat.

Ens acompanyaran com a ponents Eva Miñana i Roser Marquet, infermera i metgessa de família, que comparteixen quefer diari en un centre d’atenció primària rural; Pilar Loncan ens aportarà la perspectiva des de l’àmbit sociosanitari; Pepita Rodríguez la mirada de treballadora social; i amb Juan Gérvas podrem complementar la perspectiva clínica i de gestió.
La jornada se celebrarà el proper 28 de maig 2014, de 16 a 20:30h, en el Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona. Es realitzarà un debat previ virtual a partir del 12 de maig amb els textos elaborats pels ponents que tindrà continuïtat amb la jornada presencial. Et convidem a participar i agraïm inscripció per debat virtual i/o jornada pesencial.
Adjuntem un targetó JORNADA FOCAP28-05  per poder fer difusió.

Hem canviat el lloc de la jornada atesa la gran quantitat de gent inscrita.

Se celebrarà igualment el 28 de maig de 16 a 20.30 però es farà a:

Sala d’actes del Centre Cívic COTXERES de Barcelona
PLAÇA BONET I MUIXÍ, 7
BUS:30, 56, 57, 115, 157
M: Plaça de Sants (L1 i L5)
RENFE: Estació de Sants

 

Et pots inscriure a la jornada presencial i també al debat virtual que ha començat avui mateix en aquest enllaç.