Etiquetes

, , , , ,

UN CANVI SUBSTANCIAL EN EL DISSENY DE L’ATENCIÓ SANITÀRIA CATALANAíndex

Article del Dr. Francesc Borrell que analitza el recent Acord de govern per promoure la unificació en un sol ens públic de gestió els centres sanitaris de dependència pública de Lleida, amb la participació de l’IRB. El Dr. Borrell, com a bon coneixedor del sistema sanitari català, exposa els possibles avantatges i inconvenients del nou model i demana un debat en profunditat abans de la seva aplicació. Defensa que l’ICS és una empresa “competitiva” gràcies a la seva dimensió, malgrat les velles advertències que opinen el contrari i són partidaris de trossejar-lo. Al mateix temps alerta de la major pèrdua assistencial que pot tenir l’Atenció Primària en relació a l’Atenció Hospitalària, tal com està passant amb les Gerències Territorials.

La flamant direcció de l’ICS ja ha manifestat que participarà en el desenvolupament dels models de gestió territorials impulsats per Salut

El Focap hem expressat en els nostres documents Carta oberta al nou director gerent de l’ICS, ICS on vas? i Sobre la reformulació de l’ICS que la gestió conjunta de Primària i Secundària afebleix la primera i que tampoc serveix perquè es coordinin millor. Anar creant més estructures i superestructures i consorcis (“conxorxes” com en diu algú) que sols creen opacitat i possibilitat de guany privat, no millora l’eficiència. I això enlloc de fer la reforma necessària: reformar la manera de fer dels hospitals i dotar de veritable autonomia als centres sanitaris (hospitals i centres de salut), enlloc d’anar marejant la perdiu amb invents “gestorials” difícils d’aplicar. Caldria preguntar-se sobre els motius finals d’aquests plans. Per què aprimar la primària si és més eficient? Es vol acabar amb el personal públic? Es vol repartir negoci?

No s’hauria de fer cap canvi d’aquestes dimensions sense un debat parlamentari seriós.