Etiquetes

, , , , ,

índexJuan Irigoyen, és professor de sociologia a la Universitat de Granada. Amb la clarividència habitual, que fa molt recomanable el seu blog “Tránsitos intrusos“, parla en aquest post dels “Metges destituïts”, en un context de “complex instituent” que té com a objectiu la consecució d’una societat neoliberal avançada amb un sistema sanitari propi d’una societat post-estatal en què l’Estat ha estat destituït pel mercat.

Així,  el “complex instituent” redefineix el concepte de salut eixamplant infinitament els seus límits, reconfigura el paper dels professionals mèdics, que passen a tenir un paper secundari front al model mèdic-industrial, i el de les polítiques sanitàries, que en el nou model tenen com a bens suprems la priorització de l’elecció i la satisfacció del pacient.

Tot plegat exerceix sobre els metges una pressió constant, que sota l’amenaça de l’aïllament i l’obsolescència, convida al metge a abandonar posicions de resistència, a renunciar als objectius genuïns de la seva feina i a col·laborar amb el “complex insituent” a favor dels sectors de major renda i més capacitat de consum.

En aquest context, saber-se i sentir-se destituït, renunciar al joc dels que converteixen la salut en un bé de consum més, obre la porta a un futur en què l’atenció sanitària torni a tenir un paper en la consecució del bé comú.