Etiquetes

, , , , , ,

https://i2.wp.com/www.calidadsaludandalucia.es/assets/header8.jpgAquest article de The Huffington Post fa un repàs als sistemes sanitaris més eficients del món, entre els que es troba Espanya, i els compara amb la situació dels Estats Units. El sistema americà està en segon lloc pel que fa a despesa sanitària per capita (17’2% del PIB), i en canvi en eficiència ocupa el lloc 46 del món. En aquesta classificació l’eficiència es calcula ponderant expectativa de vida (60%), despesa sanitària per capita en relació a PIB (30%) i despesa sanitària absoluta per capita (10%). Cal notar que aquest ranking no es correspon necessàriament amb el dels millors sistemes sanitaris del món.

La classificació posa de manifest que entre els sistemes més eficients hi ha models sanitaris molt diferents que tenen en comú un control estatal fort d’un sistema sanitari universal.

Les reformes que s’estan duent a terme a l’Estat espanyol i a Catalunya en nom de l’eficiència van justament en sentit contrari, disminuir el control governamental, excloure cada cop més persones de l’atenció sanitària i reduir el pes de l’atenció primària, quan hi ha sobrades evidències de major eficiència dels sistemes sanitaris on l’atenció primària de salut és forta.

Anuncis