Etiquetes

, , , , , , ,

https://i0.wp.com/ep00.epimg.net/ccaa/imagenes/2012/05/05/catalunya/1336245554_137624_1336245749_noticia_normal.jpgAquesta és una de les preguntes que llença Joan Benach en el seu article “La mercantilització de la sanitat: sense salut no hi ha llibertat, sense llibertat no hi ha salut” a eldiario.es.

L’autor repassa els canvis culturals i lesgislatius que el pensament liberal ha aconseguit en els darrers anys:

– enfortiment del sector privat (concerts amb el sector públic, afavoriment l’assegurament privat …),

– deteriorament del sector públic (desprestigi des de la classe governant, retallades pressupostàries salvatges i linials…),

– canvi del sentit comú a l’hora de considerar que la salut “és un bé privat que depèn de cada ciutadà i no de l’Estat” i que “no hi ha un dret a la salut”, tal i com va afirmar el conseller Boi Ruiz,

RD 16/2012 que suposa un canvi radical de model sanitari, en passar d’una atenció sanitària com a dret dels ciutadans a una atenció sanitària per a assegurats. Un canvi que com s’afirma a l’article “acaba amb la sanitat com a dret i dona pas al classisme, la discriminació i la desigualtat”.

Aquests canvis han estat possibles per la confluència d’interessos entre les elits econòmiques privades i molts gestors públics i dirigents polítics, de la qual Boi Ruiz n’és exemple clar.

Per tal d’entendre les conseqüències que tindrà el desballestament del Sistema Nacional de Salut, només cal pensar en el que hauria passat si no haguessim tingut en el passat recent un SNS públic, universal i de qualitat, en forma de patiment, malaltia i mort i desigualtat, sobre tot entre les classes populars i nouvinguts.

Recordem que el professor Joan Benach coordina el projecte en vies de finançament a través d’un crowdfunding Privatizando la Sanidad. Impacto en la salud de la privatización de la sanidad en Catalunya, al qual el FoCAP dona suport.

Anuncis