Etiquetes

, , , ,

colegiomedicosmadridAquesta és la pregunta que la PARS (Plataforma de Afectados por los Recortes en Sanidad) ens adreça als metges i metgesses de la sanitat pública catalana.

És inevitable que la força de la marea blanca madrilenya i les seves victòries davant el procés de privatització dut a terme en els darrers anys pel govern de la Comunidad de Madrid, generi comparacions amb la impassibilitat gairebé generalitzada del col·lectiu mèdic català, que es podria estendre a la resta de professionals sanitaris del país.  La resposta a la pregunta és complexa. Hi contribueixen factors diversos com un procés privatitzador que ve de més lluny i s’està fent de forma més subtil en un sistema sanitari més heterogeni amb múltiples proveïdors (“divide y vencerás”) o un debat independentista deslligat de forma intencionada de la discussió sobre el model de societat que volem, que s’està aprofitant per implantar un model sanitari neoliberal sense oposició, amb l’ajuda dels mitjans de comunicació públics. Deixant de banda aquests i altres factors, és indubtable que els professionals, amb el nostre silenci còmplice, estem facilitant el procés.

Més enllà de preguntar-nos les causes, els ciutadans de la PARS ens interpel·len i ens criden a la mobilització. Perquè la nostra posició de poder en comparació amb la ciutadania en general (per coneixement del sistema, per capacitat de pressió…), ens obliga a estar en la primera línia de la defensa de la sanitat pública. No sembla que la marea blanca catalana estigui a punt d’omplir els carrers. Les marees, però, es generen alçant la veu, potser inicialment en solitari; sortint al carrer encara que sigui en companyia de pocs; deixant de banda partidismes, retrets del passat i rigideses; i sobretot, estant disposats a unir-nos a qui sigui en defensa del que creiem i a resistir fins que ho aconseguim.

Com a punt de partida us convidem a participar amb les vostres opinions i comentaris en el debat que ens proposa la PARS en el seu post.