Etiquetes

, , , ,

Actividades preventivas en la mujer con resultados contarintuitivos

Enrique Gavilán ens proposa en aquesta presentació un recorregut per l’evidència científica al voltant de tres activitats preventives significatives que es duen a terme en les dones: cribratge del càncer de mama (prevenció diagnòstica), iode en les embarassades (prevenció farmacològica), vacunació del virus del papil·loma humà (VPH) (prevenció immunològica).

Respecte al cribratge del càncer de mama alerta que a la llum de l’evidència caldria reavaluar els resultats en salut del programa de cribratge, reconsiderar la seva continuïtat i valorar alternatives.

Pel que fa als suplements de iode durant l’embaràs, posa de relleu la manca d’evidència per poder fer aquesta recomanació i la baixa qualitat dels estudis publicats. Mantenint un principi de prudència, es pot aconsellar el consum de sal iodada.

En analitzar la tercera activitat preventiva, la vacunació del VPH, Enrique Gavilán apel·la a la prudència perquè encara hi ha moltes qüestions per resoldre i, tot i que en general és segura, es desconeix l’impacte real sobre la prevenció del càncer.

Anuncis