Etiquetes

, , ,

CC20-logo-horizontal-rgb-smallEl coneixement canvia i el suposat benefici dels programes de cribratge de càncer de mama amb mamografies ha quedat qüestionat per la recent revisió Cochrane que posa de manifest que els perjudicis són més elevats que els beneficis (reducció de mortalitat per aquesta causa).

La nova evidència ens obliga a saber explicar a les dones els pros i contres de les mamografies quan no hi ha símptomes, a respondre els dubtes que s’aniran formulant (el programa de cribratge deixarà de ser un totem) i ajudar-les a prendre decisions. Esperem que les autoritats sanitàries oficials replantegin aviat el programa i que ho sàpiguen explicar bé a la població, tot i que serà difícil d’entendre perquè la confiança amb els governs, ministres i consellers del ram està molt malmesa. Els professionals de l’atenció primària, els oncòlegs, els ginecòlegs, els epidemiòlegs, i els especialistes en salut pública haurem de jugar el nostre paper que no és altre que vetllar pels beneficis i per la reducció del perjudicis en la salut i la qualitat de vida, en aquest cas, de les dones.

El Centre Nòrdic Cochrane ha elaborat un document en diverses llengües amb la informació basada en l’evidència disponible, molt útil com a suport a la consulta:   La mamografía como método de cribado para detectar el cáncer de mama

 

Anuncis