Etiquetes

, , ,

Un dels objectius que guia el FoCAP, després de més de tres anys treballant, és aportar una visió crítica sobre el paper, la situació i els esdeveniments que, directament o indirecta, impliquen a la atenció primària. Considerem necessari i oportú que també els professionals a títol individual manifestin la seva postura crítica de forma activa. 

 Fa una una setmana el nostre company Enrique Gavilán, metge de família, participava en el programa televisiu “Salvados” titulat “Sobremedicados”, juntament amb altres metges com el farmacòleg Joan Ramon Laporte i l’especialista en Salut Pública Ildefonso Hernández. Tots tres van parlar de la influència de la indústria en les decisions sanitàries tant dels polítics com dels clínics. Gavilán va donar la seva visió crítica sobre el concepte conegut (per cert, descrit a la literatura mèdica des de fa molts anys) com a “disease mongering” i sobre els conflictes que acompanyen a la invenció, promoció i prescripció de fàrmacs. Ho va fer des de la sinceritat i la honestedat, amb humilitat. Aquesta actitud (més enllà de possibles crítiques al conjunt del programa) hauria de promoure sentiments de gratitud i admiració.

 La seva intervenció ha suscitat una gran varietat de comentaris de diferents actors implicats, des d’editorials de premsa sanitària fins professionals i pacients. Des del FoCAP volem mostrar el nostre suport a Enrique Gavilán (i també a JR. Laporte i I. Hernández) perquè considerem que només a partir del coneixement de les diferents perspectives dels protagonistes i des de la major independència de la indústria podrem millorar l’atenció als nostres pacients.

Junta Directiva