DESBALLESTAMENT DEL SISTEMA NACIONAL DE SALUT: PASSIVITAT O ACCIÓ.
Resum de la ponència d’ Àngel Puyol (Focap_seminaris- resum angel puyol) al seminari del 14 de març que respon a les preguntes:
Quin espai té l’ètica en uns moments dominats pel debat econòmic?
Quina és la responsabilitat ètica dels professionals davant els canvis en el sistema nacional de salut? Ens hem de posicionar davant de les decisions polítiques?
POTS PARTICIPAR FENT ELS TEUS COMENTARIS
Santiago Marimón i Suñol said:
Benvolgut Dr. Puyol
En sou coautor de l’opuscle Les prestacions privades en les organitzacions sanitàries públiques (2006), que ha servit de justificació del “model” Barnaclínic. En les conclusions del mateix es llegeix “El sistema de prestacions privades en els centres públics es pot pervertir fàcilment i tenir com a conseqüència l’empitjorament de tot el sistema públic si no es prenen les mesures de control adequades, i si no s’estableixen unes condicions de funcionament que previnguin possibles disfuncions”. De que les condicions d’equitat i igualtat de tracte descrites en l’opuscle, particularment en quan a llistes d’espera, no es compleixen al Clínic-Barnaclínic no sompocs els qui n’hem rebut testimonis. Jo mateix ho he pogut comprovar i el propi President (i ex alt càrrec de Departament de salut) de l’Associació de Clíniques Privades ha declarat que són incomplibles aquestes condicions. He coincidit en alguns òrgans assessors del Departament de salut amb l’altre coautor G. López C qui, quan surt el tema “fuig d’estudi”. Tampoc ni el Departament de salut ni el SCS han pres “les mesures de control adequades” que els autors demanàveu.
Què en penseu?
Angel said:
Moltes gràcies per la pregunta. La meva resposta ja l’ha citat vosté en la seva pregunta i és la que diu el document al qual fa referència i del qual sóc efectivament coautor. Cal que les autoritats públiques facin la seva feina de control. Els hi ho hem d’exigir. Dissortadament, un dels problemes habituals de la nostra societat és la falta de control i garantia de les bones pràctiques, tant en l’àmbit privat com en el públic. Ho estem veient també amb la banca i la política.