Segons la informació facilitada pel diari Ara Les farmàcies controlaran els crònics. El Comitè de Desenvolupament de les Activitats Farmacèutiques que han constituït representants del Departament de Salut i del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya definirà el model de farmàcia del segle XXI. Els farmacèutics han posat sobre la taula algunes propostes de noves activitats que podrien desenvolupar i que van més enllà de dispensar medicaments. L’objectiu és continuar ampliant la cartera de serveis que les farmàcies tenen concertats amb el departament de Salut -com la prova del VIH i el cribratge de càncer de colon- per compensar les pèrdues econòmiques per la contínua davallada del preu dels medicaments. Segueix llegint: La Llei de Cures Inverses al Departament
quiasmes said:
Reblogged this on quiasmes.
CCOO Seccions Sindicals FSC said:
Reblogged this on tauler d'anuncis.
Oficina de cribratge de càncer said:
Correcció sobre el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte.
Benvolguts,
En relació al text La Llei de cures inverses a l’agenda del Departament i, concretament pel que fa al cribratge de càncer de còlon i recte, voldriem aclarir alguns aspectes que no descriuen correctament aquest Programa. El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, és un programa poblacional en el que es convida a totes les persones que compleixen els criteris de població diana (homes i dones de 50 a 69 anys del territori on està implantat) mitjançant carta personal amb independència que contactin amb el sistema sanitari; per tant, no és correcte l’afirmació que només s’ofereixi el cribratge a les persones que entren en contacte amb el sistema sanitari. El cribratge organitzat poblacional presenta avantatges en relació a la participació, equitat, eficiència i garantia de qualitat en comparació al cribratge de tipus oportunista.
Pel que fa al tema de la participació de les oficines de farmàcia, volem aclarir que la carta d’invitació, que envien les oficines de cribratge del Programa, dona les indicacions per anar a recollir (i retornar) el col•lector de la mostra de femta que es pot retirar a la farmàcia o al CAP, en funció del territori, però sempre amb la carta d’invitació.
Aquest cribratge és un dels cribratges de càncer d’eficàcia demostrada i és una intervenció que presenta una relació cost-efectivitat molt favorable, consistentment trobada en diferents països i sistemes sanitaris. Aquest cribratge és una prioritat en l’atenció oncològica que, evidentment, s’ha de considerar en el marc de la resta de necessitats del sistema sanitari. La participació en aquest cribratge a Catalunya és més baixa que en altres cribratges de càncer com passa a quasi tots els països. De totes maneres, aquesta participació ha anat augmentant del 17% inicial a valors del 40-50%. Els consum dels recursos més importants del programa, els tests de detecció de sang oculta en femta i les colonoscòpies, específics del Programa, s’adapten a aquesta participació real. Per altra banda, els resultats obtinguts (taxa de positius, taxes de detecció de neoplàsies, valors predictius, etc.) són els esperats i similars als de programes del nostre entorn.
Atentament,
Oficina de cribratge de càncer
Pla director d’oncologia de Catalunya
FoCAP said:
Moltes gràcies pel vostre comentari, de ben segur que ajuda a debatre temes tan importats com són els cribatges poblacionals, que en aquests moments estan sotmesos a debat científic i ètic. Volem fer èmfasi en alguns temes. Hauríem de questionar l’efectivitat d’un programa de cribratge que, després d’anys de funcionar, no arriba a una cobertura del 50%, en el nostre país i en qualsevol altre. Els participants en aquestes activitats no acostumen a ser les persones de més risc de patir les malalties, sinó les persones més preocupades per la seva salut, que sovint són les que més contacte tenen amb el sistema sanitari, per això parlem de la llei de cures inverses.
Si bé hi ha estudis que demostren una disminució de mortalitat per càncer colo-rectal entre les persones sotmeses a cribratge amb sang oculta en femta, n’hi ha d’altres que demostren que la mortalitat global no disminueix. Però, a part de l’efectivitat, cal considerar criteris de seguretat i d’eficiència. Dins la seguretat caldria considerar els falsos positius, i els efectes psicològics, socials i culturals, que no s’acostumen a incloure en els estudis d’avaluació. I dins l’eficiència caldria considerar, a més a més de la valoració cost-benefici, el cost-oportunitat, és a dir, quins serveis efectius es deixen de prestar amb el cost que suposa el programa de cribratge. Si tenim en compte tots els aspectes és molt discutible la recomanació i l’extensió del cribratge de càncer colo-rectal en la població de risc mig. Les activitats de prevenció secundària, en especial els cribratges, tendeixen a una sobreactuació sanitària i sotmeten a la població a importants riscos, com s’ha demostrat en el cas del càncer de pròstata. També riscos sanitaris i culturals en la mesura que es transmeten com a prioritàries les activitats sanitàries per davant de les intervencions en la comunitat en mesures de prevenció primària i en autocura de la salut.
Els professionals que fem atenció de primera línia i ens trobem amb la sospita clínica de càncer de colon o recte tenim serioses dificultats per fer el diagnòstic, que pot arribar a trigar mesos, tot i les diferents vies establertes que en teoria asseguren un procés de diagnòstic ràpid. No seria raonable, a més a més en temps de vaques flaques, concentrar els esforços en les persones que tenen signes de malaltia o elevat risc de patir-la, i prioritzar l’ús dels recursos, enlloc d’usar-los per a persones en principi sanes?
Davant de la confusió sanitària que estem vivint en molts aspectes i en moments que hem de vetllar especialment per l’efectivitat i l’eficiència de les nostres actuacions, davant els problemes de salut que estem creant amb la pròpia intervenció sanitària, no seria raonable, intel.ligent i saludable concentrar en l’atenció primària els recursos (en comptes de treure’n) per poder fer entre altres coses una bona selecció de la població que es pot beneficiar més de les proves de cribratge?
En tot cas, serveixin aquests escrits per promoure un debat crític i constructiu en tema en el que no hi ha unanimitat en la comunitat científica.
FoCAP