Etiquetes
1. Què està passant?
En els darrers mesos els professionals d´Atenció Primària estem detectant cada cop més casos de pacients que en relació a l´aplicació del copagament farmacèutic (i fins fa poc de l’euro per envàs) no poden pagar la medicació que necessiten. Tant passa amb persones amb patologia crònica com aguda.
2. Què hi podem fer?
- Promoure la cessió de medicaments sobrants d’alguns malalts per a ser utilitzats per altres malalts que els necessitin
- Receptar sempre el medicament equipotent de menor cost
- Posar en contacte els pacients amb pobresa extrema amb ONG del Tercer Sector que puguin ajudar-los econòmicament i orientar-los.
Segurament tot això ja ho esteu fent la majoria de vosaltres però a més a l’EAP Raval Sud han escrit una carta a la Gerència i a la Unitat de Farmàcia de l´ICS per donar un toc d´alerta sobre aquesta situació i demanant que es doni una resposta concreta. L´adjuntem i us animem a que des de diferents EAPS on visqueu el mateix problema també l´envieu . Carta medicaments Raval
3. Què hi pot fer el Departament de Salut?
- Anul.lar l´euro per recepta de manera definitiva ja que és una mesura que afecta tots els ciutadans per igual, sense tenir en compte la seva renda.
- Assegurar l’accés als medicaments essencials per a totes les persones malaltes independentment de la seva capacitat econòmica.
- Treballar conjuntament amb el Departament de Benestar i Família per engegar polítiques d´orientació social que promoguin la reinserció laboral i no condemnin a un sector de la població a la dependència de la beneficiència.
- Parlar amb els professionals de l´Atenció Primària per tal de conèixer què està passant al carrer i no als despatxos.
M.Mercè R.B. said:
D’entrada posar-los en contacte amb el treballador social del centre, també dir-vos que des de diferents CAPS s’ha intentat organitzar una part de medicaments que els usuaris retornaven que estaven nous amb precinte inclos per poder-los reciclar i donar a aquests pacients que no podien pagar però des de la gerència s’ha negat el poder fer-ho, motius els que volgueu, tals com que no es reuneix el lloc adient…. després troves a les farmàcies contenidors plens de medicaments i que també se’n fa ús i aixó si que sembla que es pugui fer.
Thaïs said:
Sí, nosaltres sempre treballem en equip amb les Treballadores Socials del centre que realment estan fent i suportant una feina extraodinària, amb moltes limitacions però de manera professional, intentant no caure com sembla que vulgui l´Administració en la beneficiència i intentant afavorir l´autonomia i les eines resolutives dels mateixos usuaris.
Sovint, però, malgrat tots aquests esforços la gent ho passa malament i els professionals som els que donem la cara.
Per això hem de ser valents, i a vegades fins i tot desobedients…..jo seguiré oferint caixes de medicaments no caducats a a aquells pacients que ho necessitin a la meva consulta.
maite ventura said:
Al nostre centre ens han obligat a no acceptar cap tipus de medicament ni de usuaris ni de laboratoris, el motiu “la seguretat dels pacients”, diuen que no es pot garantir que el medicament no ha estat en situacions que el poden haver fet perdre la seva efectivitat ( Calor, fred …..) i per tant totalment prohibit reciclar-los.
pregunto : Podem garantir la seguretat del pacient, si per motius economics no pot pendre la medicació que necessita? estem sent coherents amb la situació actual? sempre hem reciclat els medicaments que conserven el seu precinte, que no estan caducats ni manipulats i que provenen de pacients que coneixem, i no per motius econòmics…..i ara resulta que ens hem tornat molt fins!!! i estem en crisis econòmica. contradiccions del sistema
julia ojuel (badalona) said:
A nosaltres, al centre tampoc ens van deixar repartir medicaments que estaven nous amb l’argumentació de la seguretat….
Jo estic molt orgullosa de la resposta que s’està donant al tema d eles retallades des de professionals i associacions de professionals, però tinc la sensació que a sanitat hi ha més iniciatives des de ‘dintre’ que des de fora. Per exemple, a educacuó, els moviments de usuaris/es (AMPAs) és molt fort, però a sanitat les organitzacions, fora de les lligades al 15-M (iaiaflautes incloses, jeje), estan una mica paralitzades.
Com podem promoure la mobiltzació? al meu centre, la direcció no ens deixa posar cap cartell! cara enfora sembla que tot sigui una bassa d’oli!…
Vicent Tormos said:
Bé, noto a faltar, Què poden fer els pacients?. Aquells que poden (son la majoria) contribuir a la viabilitat financera del sistema fent-ne bon ús i col.laborant a la seva viabilitat econòmica. Conec gent que es queixa del euro/recepta i no els hi fa res passar-se el dia mirant Canal satélite Digital que és de pagament i que abanda contribueix poc a la seva salut física i mental.
Pepita Pérez. Fernández said:
Jo tenia la idea que els medicaments que es recollien a les farmàcies i no estaven caducats s’enviaven al tercer mon… Si això és cert em pregunto quin interès hi ha en no permetre la distribució entre la gent necessitada a casa nostra.
Retroenllaç: És tard però és la nostra hora* | FoCAP