Etiquetes

, , , ,

1. Què està passant?

El 20 d’abril de 2012 el govern de Mariano Rajoy va publicar el Real decreto ley 16/2012  que va entrar en vigor quatre dies més tard. Amb ell es trenca el concepte d’universalitat de la sanitat per a tornar al vell paradigma de “l’atenció a l’assegurat”. D’aquesta manera queden fora de l’assistència sanitària pública, entre d’altres,  les persones estrangeres en situació irregular i es vulnera el dret fonamental de protecció de la salut. El Govern de Catalunya  (com els d’ altres CCAA)  ha matisat aquestes mesures però segueix posant condicions restrictives d’accés als serveis sanitaris per a un sector de la població, i nega l’atenció sanitària a possibles futurs ciutadans del nostre país, pel sol fet de ser “indocumentats”.

2. Què hi podem fer

El FoCAP ja ha manifestat les crítiques al RD (Sobre el RDL 16-2012), ara toca que cadascú de nosaltres fem objecció de consciència per no deixar d’atendre les actuals i futures persones malaltes.

Omple el formulari  per a l’objecció de consciència que amb aquesta finalitat ha creat SEMFYC, i que s’envia automàticament al Col·legi de Metges provincial corresponent i a l’Organización Médica Colegial (OMC). A l’apartat “observaciones” podem afegir: “No comparteixo la diferenciació que es fa entre immigrants “actuals” i “futurs”. La manca d’accés a l’ atenció sanitària de futurs immigrants, provinents de països molt més pobres que el nostre, seguirà creant conflictes sanitaris i d’ètica professional. Entenc que la objecció de consciència hauria d’abastar l’atenció a tots els residents a l’estat espanyol abans o després de l’entrada en vigor del Real Decreto Ley 16/2002”.

3. Què hi hauria de fer el Departament de Salut?

Restablir el dret fonamental de tot ciutadà, disposi o no de “papers”, a la protecció de la seva salut, en igualtat de condicions que la resta dels seus conciutadans.

Anuncis