Etiquetes

El Departament de Salut ha presentat el  Pla de Salut 2011-2015 on exposa les línies estratègiques per als propers anys.  En volem fer una anàlisi pausada abans de donar la nostra opinió, però volem fer una resposta ràpida a alguns continguts de la Nota de premsa referents a l’Atenció Primària:

“Atenció primària més resolutiva”. D’acord i parlem de  recursos, de professionals, de mitjans diagnòstics, de desmedicalització, d’acabar amb la parasitació que fa la privada, de l’ accés a consulta ràpida amb secundària. Cal recordar que on més hem patit les retallades és als CAP amb molts metges amb contractes de 25 hores i amb reduccions importants de plantilla.

“132.000 visites als CAP/dia”.  De les consultes d’AP es deriva al voltant d’un 10%, es resol el 90%. Part de les consultes són re-visites per demora d’atenció secundària

“El 2015 el 30% de les patologies podran tractar-se des d’un centre d’AP:” Qui escriu i pensa això no coneix l’AP, el convidem a passar consulta un dia en un CAP. Només un 7,5% de la població és atesa en centres hospitalaris.

“Els cap disposaran de visita d’oftalmologia, aparell locomotor, salut mental, dermatologia i ORL”. En desacord. L’AP resol les patologies més freqüents, la resta necessiten resposta ràpida de l’atencó secundària. En algunes zones  hi ha un any de demora pel dermatòleg,  6 mesos per ORL i tres anys per neumologia. Als especialistes cal demanar-els-hi més resolució, no que vagin als CAP.

Demanem:

  1. Que no es posi en marxa cap iniciativa d’aquestes sense haver parlat i arribat a acords amb els professionals d’AP
  2. Augmentar els recursos per AP: personal, proves diagnòstiques i noves tecnologies, centres d’atenció continuada.
  3. Pla de suport a la competència professional de l’AP
  4. Pla de desmedicalització
  5. Pla de millora de l’accessibilitat i resolució de l’atenció secundària. Promoure un canvi de rol: fer de consultors de primària i atenció a malalts complexos.
Anuncis